С мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 50 000 лв. е обвиняемият за блудство с 8 непълнолетни момченца от ромския квартал „Надежда“ в Сливен британски гражданин Даниел Хъл. Определението е на сливенския районен съд, който за трети път не даде ход на делото заради допуснати процесуални нарушения.

Англичанинът, който се подвизава като пастор на Християнски център Единство“ със седалище в Сливен, беше задържан на 13 септември 2019-а по досъдебно производство за педофилия. Името му нашумя след разследване на журналиста от Би Би Си 4 Ю Пол Кениън, който разкри, че пасторът е изтърпял в родината се 15 –месечна присъда за съхраняване на стотици снимки на деца в компютъра си.

Мъжът веднъж е бил екстрадиран от България, това е станало през 2016 –а година, след като не се е явил на съдебен процес по обвинения за сексуална експлоатация на деца и детска порнография и компютърни престъпления, докато е бил под гаранция. Окръжният съд в Сливен привежда в изпълнение заповедта, след потвърждение от последната инстанция – Апелативния съд в Бургас през ноември с.г. Задържането му е станало по силата на поредна европейска заповед от юли 2018-а, след излизането му от английския затвор и нерегистриране на постоянен адрес. Оказало се, че по това време той се е подвизавал в сливенското село Самуилово.

В неделя от сливенската районна прокуратура уточниха, че той все още е в ареста, предстои в понеделник наблюдаващият досъдебното за педофилските му мераци да внесе протест за върнатото досъдебно и променената мярка за неотклонение. Междувременно в сливенския окръжен съд стартира наказателно дело, по което Хъл е обвиняем, че в периода от 27 юли 2017-а до към 30 септември 2019-а е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 31 641 лева, като не е подал данъчни декларации в нито един от случаите на получени дарения от чужбина. Първото заседание по същество е насрочено за 11 февруари.

От прокуратурата изразяват становище, че при тази по-лека мярка за неотклонение пастор Хил може да изчезне от страната, което няма да му е за пръв път.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar