Интернет гигантът Facebook трябва да премахне подвеждащи реклами, които предизвикаха скандал в Холандия, предаде БТА.

Рекламите, които се възползват от приликата на неизвестни лица с някои от най-популярните хора в Холандия, рекламират мошенически схеми за инвестиция в криптовалутата „Биткойн“.

Милиардерът Йон де Мол се оплака, че Facebook не са свалили рекламите, част от които наподобяват него, въпреки подадените множество сигнали и искания.

Според Де Мол инвеститори са загубили 1,7 милиона долара, след като се подвели по невярното съдържание. Той поиска Facebook да вземе мерки подобно нещо да не се повтаря, както и настоява, че компанията трябва да му даде информация за това кой стои зад злоупотребата с образа му.

Съдът разпореди Facebook да свали рекламите или ще бъде глобен с 1,2 милиона долара. „Аргументите на Facebook, че представляват само фуния за информация и не могат да бъдат задължени да действат са неприемливи. Компанията играе прекалено активна роля в рекламната сфера, която формира основния и бизнес модел, за да заема такава позиция.“, написа съдът в аргументите за решението.

Магистратите изтъкнаха, че Facebook има тарифен план за реклами и сами решават кои да публикуват и кои не. Facebook казаха, че са получили решението и обмислят ходовете си, като това може да включва и обжалване. Компанията каза още, че подвеждащите реклами нямат място при тях и те ги премахват, когато ги открият.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar