Двама старши полицаи от Специализираното подразделение за охрана на обществения ред във Варна са предадени на съд за искане на подкуп и престъпление по служба, съобщиха днес от пресслужбата на Апелативната прокуратура в крайморския град.

Единият ще отговаря за поискан подкуп от 440 лева и приет дар от 220 лева и 100 евро чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, за да не извърши действия по служба, другият – защото не е изпълнил служебните си задължения, за да осигури облагата на колегата си.

На 30 март 2019 г. двамата подсъдими полицаи патрулирали със служебен автомобил. Малко преди 16 часа те забелязали неправилно паркирала кола, в която се оказало че пътуват двама младежи, доставящи по поръчка наркотици. При обиска на младите мъже и автомобила им полицаите открили дрогата, но младежите им направили предложение „да измислят нещо“. В резултат единият от служителите на закона поискал 440 лева.

Според обвинението двамата подсъдими полицаи не издали заповед за задържане на нарушителите, не съставили протокол за направените обиски и не докладвали на оперативния дежурен за констатираното правонарушение. Действията им се доказват от разпечатки на мобилни телефони, видеокамери в града, както и от използвани по делото специални разузнавателни средства.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar