Бившият президент Йон Илиеску, бившият вицепремиер Джелу Войкан Войкулеску и бившият началник на Военната авиация Йосиф Рус са изпратени на съд по обвинения в престъпления срещу човечеството. Делото е за революцията в Румъния, довела до рухването на комунистическия режим.Аугустин Лазар © БГНЕС

Тримата са обвинени, че през 1989 г. са използвали въоръжените сили за предаване на властта на предварително сформирана групировка и че чрез действията си са допринесли за създаване на условия, при които са загинали 862 души, а над 2000 са ранени.

Аугустин Лазар, главен прокурор на Румъния: Това е особено важен момент за румънската съдебна система, която изпълнява дълга си в историята.

Съобщението дойде в края на дългото разследване, което бе затруднено от нежеланието на властите да се преразгледат кървавите последствия от революцията през 1989 г.

Илиеску, който в момента е на 89 г. е бил министър в правителството на комунистическия диктатор Никола Чаушеску и лидер на Националния фронт за спасение, който пое ръководството в страната. Избран е за президент веднъж през 1990 г. и повторно през 2000 г.

Очаква се румънския съд да определи дата на процеса. Обвиненията срещу бившия премиер Пете Роман бяха свалени заради липса на доказателства. Бившите президент и вицепремиер отхвърлиха обвиненията, като Войкулеску нарече процеса „акт на политическо отмъщение“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar