В оенно-окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо бивш главен директор на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ при Министерство на отбраната.

Обвинението гласи, че в периода от 4 февруари до 19 април миналата година 52-годишната Т.А. е бездействала, отнасяйки се небрежно към свои преки служебни задължения. Бездействието й е довело до самосрутване на северната ограда на бивша военна сграда на ул. „Ком“ в Хасково, при което на 19 април, около 18.30 часа, под отломките бил затиснат 58-годишен мъж от същия град, който получил черепно-мозъчна и гръдна травма, довели до смъртта му, причинена по непредпазливост от обвиняемата.

52-годишната жена е заемала длъжността главен директор на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ в специализираната администрация в Министерството на отбраната. Ръководената от нея дирекция имала задължението да полага необходимите грижи за освободените войскови райони, включително за находящите се в тях сгради, чрез регионалните отдели „Инфраструктура на отбраната“.

Ръководената от Т.А. дирекция имала задължението да полага необходимите грижи за освободените войскови райони /вкл. находящите се в тях сгради/ чрез регионалните отдели „Инфраструктура на отбраната“.

На ул. „Ком“ в гр. Хасково бил разположен освободен войскови район, чиято тухлена ограда била в окаяно състояние и към декември 2018 г. била силно наклонена към улицата. Това обстоятелство било установено от началника на сектор „Хасково“ при отдел РИО „Пловдив“ и през м. януари 2019 г. обвиняемата била уведомена за необходимостта от спешно премахване на оградата, която вече представлявала реална опасност за живота и здравето на преминаващите граждани.

Спешната нужда от разрушаване била установена и от трима служители на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, които също докладвали за това на обвиняемата.

Въпреки създадената опасна ситуация, тя обаче не изпълнила служебните си задължения да докладва на Министъра на отбрана с предложение да бъдат осигурени изпълнители за премахване на тухлената ограда.

По делото са разпитани множество свидетели, извършени са медицинска и техническа експертизи, приобщени са множество писмени доказателства.

Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5000 лева.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на което Т.А. е обвинена, е лишаване от свобода до пет години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar