Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд бе обвинена в действие като картел и неправомерна защита на членовете си от конкуренция. Това се случи, след като норвежката светска репортерка Керсти Флаа заведе дело срещу организацията във федерален съд в Лос Анджелис.

Тя твърди, че въпреки че самата тя пише за Холивуд в изтъкнати норвежки издания, нееднократно й е отказвано членство в асоциацията. В иска си Флаа посочва, че организацията постоянно отхвърля нови квалифицирани кандидати, чиято работа се конкурира с тази на съществуващите членове.
„Квалифицираните кандидати за приемане в Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд на практика винаги се отхвърлят, тъй като по-голямата част от 87-те й членове не желаят да споделят или разделят огромните икономически ползи, които получават като такива“, посочва репортерката в иска.
Ищцата твърди още, че членовете на организацията се радват на огромни привилегии пред своите колеги, които правят същото, но не членуват в нея, особено по време холивудския награден сезон, чийто ранни месеци са доминирани от отличията „Златен глобус“ като най-виден „предвестник“ на оскарите.
В иска се посочва също, че „студията стигат далече в стремежа си да угодят на членовете на организацията, като ги канят да присъстват на всяка индустриална проява и събитие, и най-важното – като им осигуряват ексклузивни интервюта със своите най-добри продуценти, режисьори, актьори и други таланти“.
От Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд все още не са излезли с коментар по казуса.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar