Варненския районен съд ще гледат наказателно дело срещу адвокат, обвинен в крупна измама. Подсъдим е 38-годишен юрист, а измамата в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, е извършена в периода от 2 юни 2015 г. до 16 февруари 2017 г.

В резултат на това са пострадали 12 души, сред тях съпрузи и роднини, като причинената им имотна вреда е в общ размер от 505 623 лева. Според внесения в съда обвинителен акт, деянието е осъществявано в условия на продължавано престъпление.

Подсъдимият, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у потърпевшите, че като адвокат, в качеството си на пълномощник, ще участва от тяхно име и за тяхна сметка в обявени за публична продан имоти по изпълнителни дела.

Той вземал пари от потърпевшите, съгласно договори за осигуряване на правна защита и съдействие при подготовката и подаването на документи или наддавателни предложения за покупка на недвижими имоти във Варна, като поддържал у тях неверни представи, че ще извърши в пълен обем действията, за които са го упълномощили.

По този начин, възползвайки се от доверието и авторитета на адвокатската професия, с 9 отделни измами през горепосочения период, подсъдимият заблудил и нанесъл парични щети на общо 12 души. Kъм момента 38-годишният юрист е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 10 000 лева, както и с наложена прокурорска забрана да напуска страната.

На проведено през юни пред Районния съд във Варна разпоредително заседание по делото, са предявени за съвместно разглеждане в наказателния процес общо 6 граждански иска от пострадали за причинените им имуществени вреди. От страна на подсъдимия е направено искане делото да се разглежда в процедура на съкратено съдебно следствие, с призоваване и разпит само на част от свидетелите.

В тази хипотеза, при постановяване на присъдата, може непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи за разпит на свидетели и експертни заключения от досъдебното производство.

Предварителното изслушване по наказателното дело за измама е насрочено за 11 юли от 10 часа от Първи съдебен състав на Варненския районен съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar