Едни от най-известните бегълци от правосъдието – бившите барети Ангел Христов и Пламен Галев, по-известни като братя Галеви, са на път да се разделят с имане за 4 250 189 лв., докато вече 8 г. година се укриват някъде по света.

В понеделник окръжният съд в Кюстендил приключи делото за отнемане на имуществото на двамата и техните съпруги Емилия Галева и Радмила Христова. Магистратите ще се произнесат с решение.

Делото за конфискация беше заведено от бившата Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), днешна КПКОНПИ. Искът беше внесен, след като на 3 май 2012 г. Братя Галеви бяха осъдени за ръководене и участие в престъпна група за рекет и изнудване. ВКС даде окончателно

на Пламен Галев

5 г., а на

Ангел Христов –

4 г. затвор

Те обаче избягаха от правосъдието, преди да научат наказанията си. До момента в публикации се твърди, че са в Южна Америка, Южна Африка или Дубай. Официална информация да са засечени някъде няма.

Пламен Галев беше арестуван в края на 2008 г, а Ангел Христов месец след него. През лятото на 2009 г. обаче напуснаха килиите, защото се кандидатираха за депутати и се впуснаха в предизборна кампания от името на „Партия на либералната алтернатива и мира“.

След присъдата комисията внесе в съда искова молба от над 800 страници, към които има и 9 тома доказателства.

Тя е проверявала имуществото на двете семейства Галеви и Христови за времето от август 1987 до август 2012 г.

Разходите на Галев надвишавали приходите му с 6443 минимални заплати. За Христов разликата била 1193 заплати. Ответници по делото са и 3 дружества, регистрирани на Сейшелските и Вирджинските острови – „Ем Пи Ви Трейдинг“, „Пи Ей Джи Норд Адамс“ и „Макса лимитид“.

Имуществото, за което се иска конфискация, включва 9 луксозни автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка. 4 от тях са „Мерцедес“, а 5 – „Ауди“. Според комисията стойността им е общо около 1 млн. лв. Най-скъпо е оценено „Ауди А8“ с пазарната стойност 229 000 лв.

Дяловете, за които се иска конфискуване, са от фирми. В 11 от тях е съдружник Пламен Галев, в 12 – Ангел Христов.

Недвижимите имоти са в с. Ресилово, община Сапарева баня. На името на Ангел Христов и жена му е дворно място от 805 кв. м, което включва триетажна сграда с обща разгърната площ от 708, 52 кв. м.

На името на Пламен Галев и съпругата му е дворно място 805 кв.м, включващо триетажна сграда с обща разгърната площ от 658 кв. м.

Комисията иска и конфискуване на едноетажна масивна сграда на границата между двата парцела, функционално свързваща двете триетажни жилищни сгради, състояща се от фитнес и вход с обща застроена площ от 90 кв.м.

Другият имот

е имение с площ

10 663 дка,

включващо покрит басейн със застроена квадратура 524,74 кв.м, възстановителен комплекс, кафе-бар, тренировъчна зала със застроена квадратура от 238,60 кв. м, жилищна сграда от 208,30 кв. м. Тя включва няколко спални, билярдна зала, помещение за камериерка, както и помощно-техническа сграда с котелно, агрегатно, нафтово помещение, помещение за главно елтабло. Сумите, открити в банкови сметки, са над 800 000 лв.

В понеделник окръжният прокурор Владимир Мицов пледира за уважаване на предявения иск. Всички страни по делото поискаха по-дълъг от 1 месец срок за представяне на писмени защити. Съдия Татяна Костадинова определи до 15 август те да бъдат представени в съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar