Любомир Яков, който заплаши с убийство председателя на Народното събрание Ива Митева, ще остане под домашен арест при своята баба, постанови Софийският районен съд, предаде БНР.

Неговият адвокат заяви, че на този етап подсъдимият не е дал обяснения по случая. Междувременно защитата е поискала съдебно-психиатрична експертиза. От прокуратурата ще протестират съдебното решение.

В събота от обвинението посочиха, че ще поискат постоянен арест за 26-годишния старозагорец Любомир Яков, който беше задържан късно вечерта в петък заради отправена по имейл заплаха за убийството на председателя на Народното събрание Ива Митева.

Само за няколко часа тогава екипите на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП са успели да установят подателят на имейла, получен в Министерството на правосъдието по-рано през деня.

Любомир Янков е регистриран в полицията за заплахи и кражби. Той е разпитан и е признал, че е авторът на заплашителния мейл.

Получената заплаха бе оповестена в парламента в петък предиобед от председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“, чийто член е Митева.

Той директно свърза отправената заплаха с приемането на Закона за Националната служба за охрана (НСО), предвиждащ рязко съкращаване на лицата, които службата ще охранява и обслужва, включително на главния прокурор, министрите, зам.-председателите на Народното събрание, също и на бивши премиери, президенти, председатели на парламента.

„Интересно е съвпадението, че в момента, в който тя (Митева) обяви от трибуната, че законът за НСО минава на първо четене, веднага някой се е активирал, за да изпрати имейл със заплаха за убийство към г-жа Митева, което е изключително гнусна политическа демонстрация“, коментира Йорданов.

От Министерството на правосъдието обаче обявиха, че мейлът със заплахата е дошъл предишната вечер – на 2 септември в 21:04 часа.

В петък самата Ива Митева коментира, че се страхува за близките и детето ми.

Сигналът бил от едно изречение: „Утре ще убия Ива Митева“.

„Ако кажа, че не се притесних в първия момент, ще излъжа. Странното беше, че се е случило точно днес, точно когато имаше силни спорове по Закона за НСО. Предупреди ме личната ми охрана, извиках веднага началника на НСО. Той доста объркано ми обясни, че сигналът бил пристигнал в 11.40 в НСО. Че не е проверен, че е дошъл от МВР. Звъннахме на Бойко Рашков. Оказа се, че сигналът е от Министерство на правосъдието“, разказа тя.

Увери, че няма съмнение в службите, но фактите трябва да бъдат проверени.

„Личната ми охрана каза, че става дума за едно лице Радостина Цветкова. Аз не познавам такова лице. Шефът на НСО пък ми каза, че става дума за някакво друго лице – Габриела – така и не запомних фамилията. Така че информацията и тук не съвпада. Но е тъжно, смятам, че е много тъжно. Представете си аз да съм най-заплашеният човек в страната, преди премиера, президента и то точно на днешния ден и то точно когато става дума за един закон за НСО, в който са висши публични длъжности. Ами какво остава за другите закони, които ще касаят целия български народ. Това просто не мога да си го обясня. Как ще правим промяна, като не можем да започнем от висшите публични длъжности“, каза още Митова в петък.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar