Гаранция от 1 млн. лв определи специализираният съд за сина на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков – Антон. Според съда, прокуратурата не е представила достатъчно доказателства, които да налагат той да остане в ареста.

Антон Божков е разбрал, че му е повдигнато обвинение след като на 17 февруари отишъл в МВР, за да си извади нов паспорт, след като изтекла валидността на предишния документ. Там му казали, че му е наложена забрана да напуска страната. Синът на Божков потърсил връзка с прокуратурата, за да разбере по каква причина има забрана. Така разбрал, че е обвинен, а на 2 март се явил с адвокат, разказа защитникът му Даниела Доковска.

От мотивите на съда стана известно, че показания по делото са дали две служителки на паспортна служба, чиито показания нямат никаква връзка с обвинението за пране на пари. Показания е дал и служител на ГДБОП, който е преразказал оперативна информация и съдът не прие показанията му за доказателства.

Според съда, няма опасност той да се укрие или да извърши престъпление, защото е с чисто съдебно минало, има постоянна работа и адрес, както и семейство с две деца, за които се грижи. Единствените доказателства са извлечения от имотния и търговския регистър, според които той е управител и съсобственик наравно с баща си в Инфра холдинг АД, а капиталът на дружеството се формирал от кредитиране и вземания със свързани фирми, собственост на Васил Божков.

Прокуратурата твърди, че той е прехвърлял крупни суми, без да уточнява размера им, като е предполагал, че произходът им е престъпен. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано или протестирано.

По-рано съдът определи мярка задържане под стража на бившата секретарка на Васил Божков Йоана Чолакова, която сега е административен секретар на ФК „Левски“. Тя също е с обвинение за участие в престъпната му група,

Самият Васил Божков пребивава в Обединените арабски емирства, откъдето прокуратурата очаква да бъде екстрадиран. С промени в законодателството държавата иззе лотарийния му бизнес, а прокуратурата го обвинява за 11 престъпления, между които принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, изнасилвания и убийства.

Миналата седмица беше повдигнато обвинение и на съпругата му Елена Динева, според прокуратурата тя е била член на организираната престъпна група на мъжа си. Тя също е задържана.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar