Членството на Роман Полански в Американската филмова академия, която ежегодно раздава наградите „Оскар“, няма да бъде възстановено. Това стана ясно, след като Върховният съд на Лос Анджелис реши, че преди две години киноинституцията е била в правото си да изключи режисьора от редиците си.

Според мотивите на съдията, Академията е осигурила справедливо изслушване на Полански и го е предизвестила за прекратяването на членството му. Самият кинодеец обаче твърдеше, че това не е така.

Въпреки това Полански не смята да обжалва решението. По думите на неговия адвокат Харланд Браун, членството в Академията не значи нищо за автора на „Офицер и шпионин“. „Полански е един от най-големите режисьори в историята на киното. Изкуството му ще оцелее дълго след като академията вече ще е забравена реликва“, каза след делото още защитникът на Полански.

Роман Полански, отличен с режисьорски „Оскар“ за „Пианистът“, се призна за виновен в незаконен секс с непълнолетна през 1977 г. и избяга от САЩ следващата година. Оттогава кинодеецът живее във Франция. Въпреки това до изключването му от Академията се стигна едва през 2018 г., като това се случи броени месеци, след като тази съдба сполетя и похотливия продуцент Харви Уайнстийн.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar