Административният съд в София отхвърли като неоснователна жалбата на бившия шеф на БНР Светослав Костов срещу уволнението му, съобщават от „24 часа“.

Припомняме, че на 17 октомври миналата година СЕМ единодушно освободи Светослав Костов като генерален директор на общественото радио. Причината беше безпрецедентното спиране на излъчването на програма „Хоризонт“ на 13 септември 2019 г. от 6,00 до 10,34 часа.

Заради предсрочно прекратения си мандат Костов заведе дело срещу Съвета за електронни медии, че е неправомерно свален от поста.

Според него при вземането на това решение били допуснати съществени процесуални нарушения, свързани с липсата на дължимото обсъждане на обясненията и възраженията от негова страна.

Съдът обаче счете жалбата за неоснователна, тъй като според него Костов като ръководител на БНР е нарушил задължението по закон радиото да разпространява програма „Хоризонт“ денонощно и целогодишно.

Установено е, че със спирането на сигнала на „Хоризонт“ до българските граждани не са достигнали 5 емисии новини, сутрешен осведомителен бюлетин в рамките на 15 минути, както и 5 емисии кратки новини.

Освен това липсвали техническа причина или форсмажорни обстоятелства, които да налагат спирането на сигнала за почти 5 часа.

Съдът счита, че Костов на практика е дал обясненията и възраженията си пред СЕМ.

Според съдебната институция решението на СЕМ за прекратяване на мандата на Костов гарантира обществения интерес и защитава конституционните права на гражданите да получават информация.

Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar