Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени окончателно Наредба 3 от 20 март 2018 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК. През април т.г. състав на ВАС отмени документа, след като разгледа жалбата на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и на Националното сдружение на частните болници. Здравното министерство и НЗОК обжалваха, но ВАС потвърди решението си.

Един от мотивите на съда е, че липсва какъвто и да било анализ на финансовите средства, необходими за прилагане на наредбата. Не е ясно дали предвидените в бюджета на НЗОК средства за текущата година ще са достатъчни с оглед на констатациите за извършените разходи от предходни години и предвидения в новата наредба пакет дейности, плащани от НЗОК, и евентуалната промяна в цените. Липсва и анализ на очакваните резултати от прилагането на документа – има само едно пожелателно изречение за целите на здравеопазването.

Наредба 3 описва медицинските дейности, за които НЗОК плаща. На базата на този документ НЗОК и Лекарският съюз сключват Национален рамков договор, в който се определят цените на всяка от медицинските дейности. Затова липсата на т.нар. основен пакет лишава здравноосигурените от правото им да получат безплатна медицинска помощ, обясняват от ЦЗПЗ. При приемането на нова наредба министърът на здравеопазването вече трябва да остойности всяка от дейностите, коментират експерти от ЦЗПЗ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar