Пазарджишкият Административен съд е отменил заповед за дисциплинарно наказание на пътен полицай от КАТ, който е бил хванат да спи по време на дежурство.

Отмяната е заради закъснение при налагането на порицанието-заповедта е с дата след предвидения за това 2-месечен срок. Случката е станала на 4 февруари т.г., когато младши инспектор С.В. от пазарджишкия КАТ е бил засечен от свои колеги да спи в личния си автомобил, вместо да патрулира. Колата била паркирана под навеса на службата в града, а С.В. бил полегнал на една страна на шофьорската седалка.

Часът бил два без десет през нощта. В патрулката нямало никого, партньорът му междувременно бил в самата сграда, както се установило по-късно. Спящият пък не се събудил от говора на висок глас на двамата проверяващи, нито от почукването по прозореца. Реагирал едва при настоятелно тропане по стъклото, става ясно от свидетелските им показания в съда.

Колегата му от екипа разказва, че по време на дежурството получил стомашно неразположение, затова помолил партньора си, който бил и шофьор на патрулния автомобил, да го закара до „Пътна полиция“, за да отиде до тоалетна. Признава, че не са докладвали на оперативния дежурен за отклоняването си от зададените им маршрут и график.

Според инструкциите при възникнала неотложна нужда или влошено здравословно състояние, при напускане на точката за контрол или маршрута за движение, както и при всички други случаи, при които служителят не е в състояние да изпълнява служебните си задължения, следва да докладва на „Оперативния дежурен“, за да може да бъде свален от наряд и заменен с друг служител.

Според свидетеля доклад следва да се прави дори и при ходене до тоалетна или вземане на храна. По Закона за МВР дисциплинарни наказания се налагат до 2 месеца от разкриване на нарушението. А заповедта вместо до 4 април е издадена едва на 12-ти, затова е отменена.

Според решението на административните магистрати началникът на КАТ пък е осъден да заплати на полицая от бюджета на Областната дирекция на МВР направените по делото разноски – 710 лева. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar