Специализираният съд отказа да отстрани от длъжност шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев, обвинен за издаване на фалшиви документи за придобиване на максимални пенсии срещу 10 000 лв. Съдът смята, че той не може да попречи на разследването и да повлияе на свидетели, защото е под домашен арест. Магистратите отстраниха от длъжност шефката на отдел „Пенсии“ в НОИ в Силистра Стоянка Симеонова, защото е освободена под гаранция и може да въздейства на разследването.

Съдът счита, че има доказателства за повдигане на обвинения на Пенчев и Симеонова заради съучастие в престъпна група и неправомерно отпускане на максимални пенсии в Силистра чрез фалшиви документи. Решението на съда не е окончателно, а Спецпрокуратурата веднага обяви, че ще протестира отказа за отстраняване на Пенчев. Делото в Апелативния специализиран наказателен съд ще се гледа на 23 април.

Припомняме, на 8 март Спецпрокуратурата и ГДБОП проведоха акции в София и Силистра срещу злоупотреби с издаване на ТЕЛК решения и източване на НОИ. От финансовото министерство твърдят, че по схемата са източени милиони от НОИ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar