Пазарджишкият Окръжен съд оправда по обвинение за умишлена безстопанственост и за причинена вреда на община Белово кметът на общината Костадин Варев.

Обвинението бе повдигнато на градоначалника във връзка с изваждането и даването за скрап на стари тръби. Миналия месец съдът върна делото на прокуратурата за доразследване и допълване на обвинителния акт.

Защитата на кмета възрази и за това, че липсвали факти как точно е бил определен в обвинителния акт размерът на вредите. Нямало и заснемане на въпросния тръбопровод, както и първоначалната цена на тръбите, на база на която трябвало да се правят съответните изчисления за щети. Други претенции на адвокатите на настоящия кмет бяха, че не е ясна фактическата обстановка, липсвали данни кой е възложителят на поръчката, не ставало ясно и дали е имало умисъл в действията на градоначалника.

Делото срещу Костадин Варев бе образувано по обвинителен акт на прокуратурата за това, че в периода 31.01.2013 – 20.08.2014 г., в качеството му на кмет на Белово, не е положил достатъчно грижи за изпълнение на възложената му работа за изваждане на стари, излезли от употреба подземни тръбопроводи.

В резултат на деянието му са настъпили вреди за общината в размер на 48 745.10 лв. По делото е установено, че тръбите са били извадени и продадени за отпадъчно желязо на стойност 75 000 лева, но 50 000 лева от тях не били внесени в касата на общината.

Действията по изваждане на тръбите са били извършени по договор с фирма, избрана от кмета Варев без търг. Обвинението спрямо него е по чл. 219 ал. 3 във вр. с ал. 1 от НК – за умишлена безстопанственост и за причинена вреда на общината.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar