Добричкият окръжен съд обяви в неплатежоспособност концесионера на мангановата мина в Оброчище „Евроманган“ ЕАД. Началната дата на фалита на регистрираното в балчишкото с. Църква дружество е 26 юли 2016 г.

Магистратите постановиха обща възбрана и запор върху имуществото на фирмата, назначиха временен синдик и насрочиха първо събрание на кредиторите на 14 април в сградата на съда. Фалитът на „Евроманган“ бе поискан от ИА „Главна инспекция по труда“ и от „Енерго Про Продажби“ АД, като длъжникът оспорваше исковите молби.

Назначените съдебно-икономически експертизи показаха, че „Евроманган“ има над 375 500 лв. неразплатени задължения към работници, борч от 195 500 лв. за ток и повече от 5,65 млн. лв. публични дългове към държавата. Според заключенията на вещите лица кредитори имат да вземат общо 18,97 млн. лв. от закъсалото дружество. То не е в състояние да погаси солидната сума, тъй като затрудненията му не са временни, не разполага с достатъчно имущество и не може да работи поради липса на собствено финансиране, прецени съдът.

Решението подлежи на незабавно изпълнение чрез вписването му в Търговския регистър. Съдебният акт може да бъде обжалван пред Апелативния съд във Варна в 7-дневен срок от датата на вписването, като обжалването не спира изпълнението му.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar