​​​​​​Великобритания може да прекрати едностранно процедурата по Брекзит, смята генералният адвокат на Съда на ЕС Кампос Санчес-Бордона. Мнението му наля още повече „масло в огъня“ за бъдещето гласуване по този въпрос в британския парламент другата седмица, единодушни са повечето анализатори и медии. Според Санчес-Бордона съдът трябва да вземе решение, че чл. 50 позволява едностранно оттегляне на уведомлението за намерение за напускане на ЕС, се казва в изявление на съда. Мненията на генералния адвокат нямат задължителна сила, но съдът обикновено се съобразява с тях при вземането на крайно решение. Такава възможност – за оттегляне на молбата за прилагане на чл. 50, „продължава да съществува до официалното сключване на споразумението за оттегляне“, се казва в изявлението на съда. Това означава, че Лондон трябва да уведоми официално Брюксел за евентуална промяна на становището си преди 29 март 2019 г., когато Брекзит влиза в сила. „Генералният адвокат подчертава, че оттеглянето от международен договор, което е обратното на правото да се сключва договор, по дефиниция е едностранен акт на държавата и израз на нейния суверенитет“, добавиха от съда. От там не съобщиха конкретна дата, на която ще обяви тълкувателното си решение дали Великобритания има право да се откаже от Брекзит, но се очаква това да се случи до края на месеца.

Миналата седмица съдът проведе спешно заседание по въпроса. Ако той реши, че Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит, това е още една възможност пред британските депутати, които засега трябва да избират между извоюваното от Мей и Брекзит без сделка, който предвещава хаос. Мей непрекъснато повтаря, че втори референдум няма да има. Шотландският върховен съд обаче отправи запитването си към Съда на ЕС в Люксембург и разглеждането му бе ускорено заради особените обстоятелства.

Междувременно в британския парламент започнаха петдневни дебати по постигнатото от премиера Тереза Мей споразумение с Брюксел. Гласуването по него ще се състои на 11 декември. Мей се съгласи на условията за сделка за Брекзит миналия месец, но текстът срещна сериозна опозиция в Камарата на общините и има сериозен риск да бъде отхвърлен при гласуването. Лидерът на консерваторите ще започне дебат с това, че нейната сделка е единствената възможност за безпроблемен Брекзит, следващия март. „Това е сделка, доставена за британския народ“, заяви премиерът. „Гражданите искат от нас да подпишем сделка, която да вземе предвид референдума и да ни позволи да сме единни като страна, както и да гласуваме“, каза още тя. Ако обаче гласуването се провали, това може да доведе до предсрочни избори, неспазване на срока за Брекзит до март догодина и дори до втори референдум.

ИСКАНЕ

Привърженици на идеята за втори референдум за Брекзит, сред които депутати от всички британски политически партии, връчиха петиция с почти милион и половина подписа на „Даунинг стрийт“ 10 – резиденцията на британския премиер. „Искаме да сме сигурни, че британците ще имат думата по вариантите, които им се представят сега“, заяви депутатът Джъстин Грийнинг от Консервативната партия. Тя заедно с лидера на Либералните демократи Винс Кейбъл, съпредседателя на Зелена партия на Англия и Уелс Керълайн Лукас и депутата лейбърист Чука Умуна предадоха петицията за организирането на втори референдум за Брекзит.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar