Върховният административен съд настоя Централната избирателна комисия да разгледа още веднъж жалбата на лидера на „Атака“ и кандидат за кмет на София Волен Сидеров срещу Българската национална телевизия като спази указанията му.

Сидеров беше отстранен от предаването „Референдум“ миналата седмица след като попречи на хода на предаването като говори продължително без да даде възможност и на другите участници да се изкажат. Управителният съвет на телевизията пък излезе с решение Сидеров да не бъде допускан в други предавания докато не се извини. Централната избирателна комисия го глоби за нарушаване на предизборното споразумение между партията и медията, а Сидеров не беше допуснат до участие в седмичното обзорно предаване „Панорама“ въпреки неговото желание да влезе в студиото.

Според ЦИК съгласно споразумението с „Атака“ БНТ има право да извършва преценка и да отказва излъчването на форми за отразяване на предизборната кампания по съображения относно законността и моралността на съдържанието им.

Сидеров и предизборния щаб поискаха чрез съда ЦИК да задължи БНТ да го върне в ефир.

Съдът е установил, че ЦИК е взела решението си без да се изложат мотиви и без да се запознае с писмото, с което на Сидеров е отказан достъп до обществената медия. Съдът връща преписката в ЦИК „за произнасяне при спазване на указанията на съда по тълкуване и прилагане на закона“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar