Клаузи в договорите на една от големите фирми за бързи кредити са обявени за нищожни от Хасковският окръжен съд след колективен иск на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Хасковските магистрати са отменили драстични наказателни санкции при просрочие и забавяне. От комисията заведоха делото заради съмнения за нерегламентирани клаузи в договорите между клиентите, а също и за нередности в общите плащане от страна на длъжниците.

Причината е, че с тях общото оскъпяване на кредите надхвърля 50 на сто. Става дума за клаузи в договорите, действащи от от 2014 г. до сега. Към колективния иск на КЗП се е присъединила и Асоциация активни потребители.

„Ако то бъде потвърдено и влезе в сила, фирмата няма да има право да търси неустойки от клиентите си при забавено плащане на вноска в цялата страна. Също така няма да може да търси лихви и наказателни такси, ако бъдат обявени за предсрочно изискуеми“. Това каза адвокатът Тодор Ташев, който представлява клиент, присъединил се към колективния иск.

„Според Закона за кредитните институции оскъпяването на годишна база не може да е повече от 50 на сто, а на някои потребители месечната ставка достига между 60 и 70 процента“, обясни адвокат Ташев.

Фирмата за бързи кредити има над 60 офиса в страната. Решението на хасковските магистрати може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar