Иранецът А.Ш. не трябва да бъде екстрадиран в родината си, тъй като там има опасност да бъде подложен на изтезания. Това приема Окръжният съд в Монтана, който е сезиран от прокуратурата с искането на Ислямска република Иран. „Сега“ се запозна със съдебното решение.

В последните месеци Иран е обхванат от вълнения заради смъртта на младата иранка от кюрдски произход Махса Амини. Тя почина на 16 септември, три дни след ареста й за предполагаемо нарушаване на религиозните изисквания за женско облекло. Протестите прераснаха в широко движение срещу теокрацията, която управлява Иран след ислямската революция от 1979 г., а правозащитни организации съобщиха преди дни, че иранските сили за сигурност са убили най-малко 378 души, включително 47 деца.

На този фон българската прокуратура пледира в Иран да бъде върнат А.Ш., който е християнин и е избягал в България заедно със съпругата и детето си. Мъжът е подал молба за закрила в България, по която агенцията за бежанците все още не се е произнесла. В нея мъжът се позовава на вече извършени репресии върху него заради религията му.

Ш. е търсен от Иран заради заповед за арест от 2019 г., издадена след осъдителна присъда от 7 години затвор за измама.

Съдиите Милена Бранкова, Диана Кузманова и Олег Софрониев приемат, че искането за екстрадиция, поддържано от прокуратурата, трябва да бъде отхвърлено. Събрани са доказателства, че исканото лице е приело и изповядва християнска религия. Това е довело до посегателство срещу личността му – през октомври 2017 г. той е бил изведен принудително от вилата си в Иран, в която се е намирал, държан е шест денонощия от тайните служби на полицията, подложен е на психическо, психологическо и физическо малтретиране, обискиран е домът му и са иззети документи, както и вещи, свързани с християнската религия, пише в съдебното решение. След като бил освободен, А.Ш. заедно със съпругата и сина си напуснали Иран. Те се установили в Турция и прекарали там 5 години. След като разбрали от сестрата на съпругата му, че А.Ш. е издирван, напуснали Турция и нелегално влезли в България. Впоследствие А.Ш. е регистриран в Държавна агенция за бежанците и настанен в бежанския център във „Военна рампа“.

Тримата окръжни магистрати припомнят, че в Иран са констатирани нарушения на правата на човека. Те цитират резолюция на Европейския парламент от февруари т.г., в която се говори за влошаване на положението на правата на човека в Иран, особено за хората, които принадлежат към етнически и религиозни малцинства, които са подложени на системна политическа, икономическа, социална и културна дискриминация. Резолюцията на ЕП идва след докладвани многобройни случаи на нечовешки и унизителни условия в затворите в Иран, липса на подходящ достъп до медицински грижи по време на задържане; нарушение на минималните стандарти на ООН за третиране на лишените от свобода. В резолюцията се изразява съжаление за установеното системно използване на изтезания в иранските затвори и се призовава за незабавно прекратяване на всички форми на изтезания и малтретиране на задържани лица. В акта на Окръжния съд в Монтана се отбелязва и практика на съда в Страсбург.

След направена справка с разпоредбите на НК на Ислямска република Иран се установява, че този кодекс предвижда като вид наказание „до 74 удара с пръчка“, включително и за престъплението „измама“, пишат още съдиите и допълват, че „не са гарантирани в пълна степен и правата на исканото лице, свързани с изпълнението на наказанието“.

Решението на Окръжния съд в Монтана не е окончателно и прокуратурата има право да го оспори пред Софийския апелативен съд, който ще има последната дума по казуса.

НА ПОМОЩ

За делото за екстрадиция съобщи във Фейсбук адвокат Стоян Мадин, който е част от Фондация „Български адвокати за правата на човека“. Той обяви, че фондацията се включва в помощ на „Център за правна помощ – Глас в България“ и определения служебен защитник по делото за екстрадирането на иранеца. „Съпругата и детето нa А. са в България и бъдеща екстрадиция би довела до разделяне на семейството, а А. може да бъде подложен на изтезание, ако бъде екстрадиран в Иран. Битката е за ценностите, които стоят зад правото. При решаване на въпроса дали да бъде екстрадиран или не А., ще се засегнат много въпроси свързани с международното право, но и ще имаме и възможност да отправим критиката си към режима в Иран и масовото нарушаване на човешки права. Бъдещето на международното право винаги е било на национално ниво. Този път националната арена е Окръжен съд – Монтана“, обяви той преди заседанието на съда в понеделник.

ТРЕВОГА

Повече от 120 белгийски депутати от различни партии призовават Европейския съюз и държавите членки да наложат санкции на режима в Иран, предаде за БТА белгийската агенция Белга. Според председателя на Комисията по външните работи Елс Ван Хоф това е посочeно в писмо, изготвено от Белгийската комисия на депутатите за демократичен Иран.

Гражданите излизат от месеци по улиците на Иран, за да протестират срещу строгия ислямски режим на аятолаха. Общонационалните протести бяха предизвикани от смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини. Тя почина в средата на септември, след като нравствената полиция я задържа, тъй като под забрадката ѝ се виждал кичур коса. Режимът жестоко потушава продължаващите улични протести. Стотици протестиращи вече са убити, а над 30 000 души са арестувани.

Белгийската комисия на парламентаристите за демократичен Иран вече излезе с изявление, което осъжда насилието и изразява подкрепа за народното въстание. Депутатите призовават ЕС и неговите държави членки да осъдят категорично убийствата на протестиращите в Иран, „да предприемат незабавни ограничителни мерки и да наложат санкции, за да бъдат прекратени нарушенията срещу правата на човека“.

„Данните за престъпленията на режима трябва да бъдат представени на Съвета за сигурност на ООН, а отговорните за извършването на подобни престъпления трябва да бъдат изправени пред съд“, посочва се в писмото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar