Окръжният съд в Кърджали върна за допълнително разследване делото за катастрофата с участието на лидера на ДОСТ Лютви Местан, при която загина 6-месечно бебе.

Според магистратите това се налага заради допуснати съществени процесуални нарушения.

Във вторник съдът даде ход на делото, по което са обвиняеми както партийният лидер, така и бащата на загиналото дете Юсеин Ахмед.

Прокуратурата твърди, че и двамата са нарушили правилата за движение, което е довело до тежкия инцидент близо до кърджалийското село Загорско. Местан не е спрял на знак „Стоп“ излизайки на главния път, но Ахмед е карал с над 90 километра в час и детето било возено без предпазен колан. Самият детски стол също не бил закрепен за задната седалка.

Освен това Ахмед не е спазил маркировката и е навлязъл в т. нар. остров, който е забранен за движение, твърдят разследващите. От своя страна пък Местан не го пропуснал на главния път и така се стигнало до удара

На излизане от съдебната зала Лютви Местан заяви, че е имало политическа поръчка той да бъде обвинен на всяка цена.

„Прокуратурата реализира стратегия за изграждане на публичния образ на убиеца на дете и използва всякакви противозаконни средства, за да реализира тази стратегия. Стратегията беше 9 месеца да бъда държан като единствен обвиняем без вина. Ето това е парекселанс откровена политическа репресия“, коментира той.

Адвокатът на бащата на загиналото дете отказа коментар.

Очаква се в седемдневен срок Окръжната прокуратура да излезе със становище дали ще обжалва днешното решение на съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar