След продължило над 6 часа заседание Апелативният специализиран съд върна в ареста бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, бизнесмена Николай Миховски и бизнесмена от Русе Атанас Бобоков, обвинени за участие в организирана престъпна група по делото за внос и депониране на опасни отпадъци.

Прокуратурата поиска постоянен арест, а тримата обжалваха паричните гаранции, които спецсъдът им определи миналата седмица – 80 000 лв. за бившия зам.-министър Красимир Живков, 300 000 лв. за бизнесмена Николай Миховски и 700 000 лв. за бизнесмена Атанас Бобоков. Решението на съдебния състав е окончателно.

Според разследващите те са участвали в схема, по която опасни отпадъци от рециклираните акумулатори от завода на Бобокови са оставали в България и не са били обезвреждани. Магистратите се мотивираха с това, че към настоящия етап доказателствата срещу тримата са достатъчни. Събрани са много показания на свидетели и документи по делото за вноса и депонирането на боклука.

По случая има и нов обвинен – бизнесменът от Ботевград Васил Коцев, стана известно на съдебното заседание.
Прокуратурата представи и нови доказателства, сред които разпити на свидетели, а в залата бяха прочетени и някои от разменените между участниците в групата реплики по време на разговори. Така например Бобоков казал на Живков, че тяхна сделка трябвало да получи неговата „благословия“. Според прокуратурата е обсъждан и внос на 6 000 тона отпадък от Италия, за който нямало разрешително.

Живков: Премиерът ми се обади, не искал да говори с патриотите

Бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков обясни, че в по-голямата част от периода, за който са му повдигнати обвинения, не той е отговарял за боклука, а друг негов колега – зам.-министър Николай Кънчев от ВМРО.

Живков разказа пред съда и че докато е бил на поста му се обаждал премиерът Бойко Борисов. Въпреки че Живков му обяснил, че неговият ресор не е свързан с отпадъците, Борисов настоявал да говори с него. Разговорът се провел по време на кризата с боклука през 2018 и 2019 г.

„Бойко Борисов ми се обади и каза: „Стига с тези патриоти, стига с този министър – корумпирани. И направете прозрачни конкурси!“, наредил премиерът по думите на Живков.

Бившият зам.-министър призна и че в съдебната зала е разбрал какво всъщност се е случвало във ведомството. По думите му, вицепремиер предупредил, че ако арестуват и Кънчев, „коалицията ще падне“.

Адвокат Васил Василев също посочи, че в момента прокуратурата „укрива“ Николай Кънчев от делото като добави, че „правителството още трябва да се крепи“.

Прокуратурата обвинила и „сина на Красимир Живков“, макар че има само дъщери

Последният обвинен по случая, Васил Коцев, ще отговаря за участие в организирана престъпна група, както и вторични престъпления против околната среда, посочиха от държавното обвинение.

Коцев бил известен като „сина на Красимир Живков“, макар че бившият зам.-министър има 4 дъщери, но не и син. Някои от свидетелите, разпитани по делото, също го назовават по този начин. Коцев е собственик на фирми, които се занимават с преработка на отпадъци, но държавното обвинение твърди, че на практика те били управлявани незаконно от бившия зам.-министър.

Според прокуратурата Живков е насочвал клиенти към тях, а освен това дал предложение на Бобокови да не плащат такси на германци за извозване на опасни отпадъци от „Монбат“, препоръчал да наемат български фирми. Така, според държавното обвинение, Бобокови започнали работа с Коцев.

Пред съдебния състав обаче Атанас Бобоков опита да внесе яснота по въпроса като обясни, че срещу Васил Коцев имало старо дело от 2017 г. и именно заради това те спрели да работят с него. Това дело било пришито към настоящото производство, а по думите на Бобоков снимките на главния прокурор Иван Гешев били от площадки с боклуци на фирми, свързани с Коцев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar