Софийският районен съд отмени заповедта за задържането на началника на столичната „Пърна полиция“ Тенчо Тенев от миналата година като го обяви за незаконен.

Тенев беше арестуван и обвинен за това, че от февруари до 28 април 2021 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – началник на сектор „Охранителна полиция“ към РУ – Асеновград, е превишил властта и правата си, като е нарушил разпоредбите на вътрешните правила за реда и условията за сключване на договори за дарения, получаване и управление на дарения в МВР, утвърдени със заповед на министъра на вътрешните работи и е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на РУ – Асеновград, без да има право на това, като общата стойност на даренията е около 10 500 лева.

Разследващите установили и че Тенев е избрал две фирми, които да оборудват сградата на РУ – Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности и др. на ползвани автомобили от районното управление в града. Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като полицейският началник подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, без да е упълномощен за това, а цените са били завишени от доставчиците по негови указания.

Тенев бе обвинен и за това, че в с. Крум, обл. Хасково, е държал 554 броя патрони от различен калибър без надлежно разрешение.

По времето на Цветан Цветанов Тенев е освободен от поста заместник-шеф на столичната „Пътна полиция“ и след години съдебни битки осъди министерството. Тенев беше върнат на работа като директор през 2014 година, а като шеф на „Охранителна полиция“ в Асеновград отишъл по собствено желание.

Миналата година първоначално бе задържан за 72 часа, а през месец май беше освободен под парична гаранция от 10 000 лв. Няколко месеца по-късно, през октомври 2021 г. министър Бойко Рашков върна Тенчо Тенев като началник на КАТ в столицата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar