Разследващият експлозията в Бейрут от 2020 г. съдия Тарек ал Битар повдигна дългоочакваните обвинения за инцидента с 218 убити и 7000 ранени.

Решението е изненадващо: с него се подновява разследването, а с него може да се разрази политическа буря. В списъка с обвиняемите са бившият премиер Хасан Диаб, няколко министри, главният прокурор на страната Гасан Оуейдат, съдии и други.

Опитът на Битар да води разследване по случая в последните над две години неведнъж доведоха до напрежение и протести, които блокираха – не без политическа намеса – усилията му да отговорните за опустошителния взрив на пристанището да бъдат изправени пред съда.

Опасението на част от политическия елит е, че разследването рови дълбоко в купчината проблеми на ливанския политически елит, натрупали се от гражданската война в края на миналия век и причинили, заедно с корупцията и лошото управление, невиждан икономически срив от 2018 г. насам.

Ливан е най-гневен, а България изненадва в проучване за емоциите по света

„Бурята Бейтар удря политическата сцена“ на Ливан, пише в. „Ан нахар“.

Хиляди тонове селитра избухнаха на пристанището в Бейрут на 4 август 2020 г. Този материал е бил съхраняван там след преместването му от кораб години по-рано и въпреки предупрежденията на някои инстутиции никой не е взел мерки, за да предотврати подобен инцидент или да подобри условията, в които е съхранявана селитрата от 2013 г. насам.

Фотогалерия: Взривът в Бейрут – изпепелено пристанище, стотици сгради без прозорци >Разузнавачи, бивши министри, съдии

Конкретно Оуейдат, според източник на агенцията, е обвинен, че не е действал отговорно за съхраняването на амониевия нетрат. Оуейдат заема длъжността от 2019 г.

Сред обвинените – по информация на „Ройтерс“, „Асошиейтед прес“ и някои регионални медии – са още:

  • ръководителят на вътрешното разузнаване на Ливан (Генерална дирекция „Сигурност“ към вътрешното министерство) ген.-майор Абас Ибрахим;
  • ген. Тони Салиба, ръководител на Генерална дирекция „Държавна сигурност“ (под шапката и на президента, и на премиера), който също е част от ръководството на службата;
  • бившият командир на армията Жан Кахуажи;
  • бившият вътрешен министър Нухад Машнук;
  • бившият министър на строителството Гази Зейтер;
  • трима съдии.

Най-малко 14 политици и представители на съдебната власт, сигурността и митниците са извикани на разпит, насрочен за февруари.Битар срещу почти всички

Оуейдат настоя днес, че разследването на Битар остава спряно и не е взето официално решение дали може да продължи с него..

За основен противник на разследването се смята проиранската шиитска група „Хизбула“, която води кампания срещу Битар, включително защото с нея са свързани обекти на пристанището. Организацията, която е и ключова политическа сила в Ливан, обвини Съединените щати, че се месят в разследването – нещо, което Вашингтон отрича.

Освен от жалби и протести, прераснали в насилие, разследването се оказа парализирано преди година от пенсионирането на съдии в съд, който трябва да се произнесе по няколко от жалбите срещу Битар. Съдът чакаше да бъдат назначени нови, за да продължи работата си, а властите не предприеха стъпка към това.

Според съдебни източници и ливански медии обаче Битар – който се срещна с френски съдии в Бейрут миналата седмица (Франция води собствено разследване, след като и нейни граждани бяха сред загиналите) – се позовава на правно тълкуване, според което подобни събития не водят непременно до спиране на разследването и юрисдикцията му не може да се отменя, нито да се прехвърля на други съдии. Предстои да се види дали легитимността на разследването ще бъде оспорена на различни инстанции.

Лично лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала се е обявявал за отстраняването на Битар. Срещу него обаче има жалби и от близки на жертви, според които той пречи да се открие истината. Той е вторият съдия, водил разследването, след отстраняването на предшественика му през февруари 2021 г. поради обвинения от министри, че бил предубеден.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar