На делото за мярката на Веска Хаджиева съдия Миглена Маркова посочи, че извършителката е опитала да заличи следите от деянието си – бърсала е кръв в банята с кърпа, която не е открита от разследващите

Дошло ѝ е до гуша, Костадин много я унижаваше, казват хората в село Труд

В селото се носи слух, че убийството е заради къщата, която мъжът приписал на любовница

Чисто гол бе открит на 14 януари в банята си 73-годишният Костадин Хаджиев от пловдивското село Труд.

На ужасяващата гледка първи попаднал негов приятел. След като дълго време не могъл да се свърже с него по телефона, отскочил да види какво става. Къщата, която се намира в северния край на селото, изглеждала пуста. Мъжът повикал отвън по име Костадин, но не получил отговор и влязъл.

Входната врата била отключена, а вътре нямало никого. Човекът проверил в стаите, накрая надникнал и в банята. Костадин лежал безжизнен на пода. Пристигналият екип на Спешна помощ констатирал, че е мъртъв от часове.

Първоначално медиците сметнали, че се касае за нещастен случай. Външни белези от насилие по тялото липсвали.

Аутопсията обаче

направила

изненадващо

разкритие

– счупване на щитовидния хрущял. Подобна травма не може да бъде получена от падане, а единствено при стискане на шията. Прокуратурата веднага образувала досъдебно производство за убийство.

67-годишната счетоводителка Веска Хаджиева, съпругата на Костадин, рухнала при разпита и си признала. Удушила го с голи ръце след кавга, опитала се да заличи следите и на следващия ден отишла на работа.

След като се прибрала, я задържали. Други подробности за драмата се разбраха в окръжния съд в Пловдив, където държавното обвинение внесе искане за постоянен арест на Веска. Тя влезе в залата с отчаян поглед, а ръцете ѝ не спряха да треперят по време на цялото заседание.

„На 13 януари т.г. Хаджиева потърсила връзка ключове от мъжа си. Това е и конкретният повод за скарването им, прераснало във физическа разправа. Той е бил гол в банята, готвел се да се къпе. Ударил я е с дървен налъм по ръката. Кръвонасядането е описано при освидетелстването ѝ“, посочи прокурорката Илияна Джубелиева.

По думите ѝ отношенията в семейството се обтегнали след смъртта на единственото им дете. Синът издъхнал от инфаркт преди 4-5 г. След кончината му съпрузите се отчуждили, обитавали отделни стаи в къщата. Всеки ползвал собствен санитарен възел.

Въпреки че били пенсионери, продължавали да работят. Жената помагала в счетоводството на месокомбинат в Пловдив, а Костадин разнасял с бус стоки от складове.

„Хаджиев често я е биел. Във въпросната вечер отново се е нахвърлил да я удря. Сборичкали са се. Схватката е продължила дълго – падали, ставали, накрая се стигнало до фаталния резултат“, каза Петър Карачанов, служебен защитник на Хаджиева.

Пред „24 часа“ адвокатът разказа, че когато посетил клиентката си в следствения арест, тя била много объркана. Споделила, че животът ѝ вече няма смисъл – първо загубила сина си, а сега ще отговаря за убийството на съпруга си.

„Няма опасност повереницата ми да се укрие и да извърши друго престъпление предвид възрастта и здравословното си състояние“, заяви адвокат Карачанов и настоя Веска да бъде пусната с мярка „подписка“.

„Прекарала съм три операции – на стомаха, хранопровода и под дясната плешка. Едната е онкологична. Искам намаление на мярката“, бяха единствените ѝ думи.

Съдията Миглена Маркова обаче я остави в ареста. Мотивите ѝ бяха, че Хаджиева е извършила

тежко умишлено

престъпление,

за което се

предвижда от 10

до 20 г. затвор

По делото не са представени доказателства за влошено здраве. Съдията посочи, че извършителката е направила опит да заличи следите от деянието си. Бърсала е кръв в банята с кърпа, която сложила в найлонова торба и хвърлила в кофа за смет.

Криминалистите не са я открили там, където е посочила. От сметопочистващата фирма били категорични, че в този ден не са прибирали боклука. Търсенето на доказателството продължава.

И без него обаче убиецът е ясен. Възможно е деянието да бъде преквалифицирано, ако експертизата установи, че смъртта на Костадин Хаджиев е настъпила по особено мъчителен начин.

„При счупване на щитовидния хрущял човек е в съзнание и не умира веднага, а в рамките на няколко минути“, обясняват съдебни медици. Хаджиев не е имал тежки хронични заболявания и за възрастта си е бил в добро състояние.

„Как е възможно Веска, която е шепа кокали, да го удуши? Тя е толкова слаба, че вятър да я духне, ще я събори. А Костадин е по-едър от нея. Сигурно е бил много пиян, за да го пребори една жена“, коментират в Труд.

Местните са разделени. Едни съжаляват Веска и я оправдават. Съседи твърдят, че в продължение на години мъжът ѝ издевателствал над нея. Нагрубявал я и налитал да я бие. Всеки уикенд организирал купони със свои приятели и жени от други населени места. Започвали от обяд и приключвали след полунощ. Някои от гостенките оставали да спят при него.

„На Веска явно ѝ е писнало от оргиите.

Когато я е

ударил с налъма,

ѝ е дошла

неподозирана

сила и го

стиснала за

гушата“,

смятат в селото.

Приятелките ѝ не могат да повярват, че е способна да извърши подобно нещо. Описват я като кротка, разбрана и изстрадала жена. Смъртта на сина ѝ я съсипала. След пенсионирането си отново се хванала да работи, за да се разсейва от тежки мисли. По същата причина и Костадин подкарал бус.

В Труд се носи мълва, че убийството е заради къщата, която той приписал на любовница, а Веска разбрала. Според местните вероятно е била обзета от обида, ревност и страх, че ще остане на улицата. Разследващите проверяват тази версия.

„Къщата е на Хаджиев. Останала е от родителите му“, обяснява кметът на селото Красимир Минков. Той е шокиран от развоя на събитията в семейство Хаджиеви. До него не е имало оплаквания от съседи за шум от купоните.

Едва след убийството чул, че Костадин е правел гуляи и тормозел жена си.

„Явно комшиите не са подавали сигнали, за да не се карат с него. Веска си е мълчала от срам“, смята кметът.

Това е второто жестоко убийство в селото за последните 10 г. На 18 януари 2011 г. баща удуши сина си, защото не можел повече да издържа тормоза му. 42-годишният мъж непрекъснато се прибирал пиян и вдигал скандали. Във фаталния ден бил отново почерпен. След като баща му отказал да му даде пари за още ракия, го нападнал с нож. Родителят се оказал по-силен и го стиснал за шията.

По същия начин е умъртвила съпруга си и Веска – дошло ѝ е до гуша, правят връзка жителите на Труд между двете убийства.

Все още не е ясно дали счетоводителката ще обжалва ареста си в апелативния съд в Пловдив на 24 януари. Дотогава близките ѝ трябва да съберат медицинската документация за здравословното ѝ състояние, а магистратите ще преценят дали то позволява да остане под ключ до старта на делото за убийството.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar