• Дракополов е убит в джипа си с два куршума през стъклото. СНИМКА: Румяна Тонeва
  • Автокъщата, в която разстреляният продавал коли. СНИМКА: Велислав Николов

l 46-годишният мъж имал партньори в бизнеса с автомобили, но

се разделят със скандал

l Разследват се контактите му с наркотрафиканти и заловени

пратки от последните месеци

Конфликт с партньори от бизнеса с внос на автомобили, заловени пратки с кокаин или предупреждение към други хора, с които Николай Дракополов е бил близък. Това са част от работните версии за убийството на 46-годишния мъж, научи „24 часа“ от източници, запознати с разследването.

Дракополов беше разстрелян с два куршума, докато чака в задръстване на околовръстното шосе в София във вторник малко след 20 ч.

Убиецът го чакал под моста на кръговото. Когато забелязал джипа му „Мерцедес G класа“, се насочил към мястото на шофьора. Извадил пистолет, вероятно „Макаров“, и

стрелял бързо и

точно два пъти.

И двата куршума

попадат в

главата на

жертвата

Умира веднага. В този момент на предната седалка до Дракополов се вози момче на 11 г. Детето е на приятелката на Николай, която в този момент не е с тях. Според техни близки, с които „24 часа“ разговаря, жената е била с COVID и е дошла на мястото по-късно. По чудо детето не е пострадало – и двата куршума са заседнали в главата на Николай Дракополов.

След убийството стрелецът се оттегля в посоката, от която е дошъл, и изчезва в тъмнината. Появиха се информации, че е бил маскиран като клошар, защото на кръстовището често има хора, които просят пари от шофьорите.

До късно през нощта във вторник и в сряда сутринта криминалисти търсиха следи на мястото, където стрелецът е чакал жертвата си. Там бяха и градският прокурор на София Илияна Кирилова и шефът на Столичната дирекция на МВР Георги Хаджиев. Те потвърдиха самоличността на жертвата.

На метри от мястото, където Дракополов е убит, е автокъщата „Антонио ауто“, където той продава автомобили. (Какво е общото му с този бизнес – четете по-долу.) Всеки ден е минавал оттам. Затова се предполага, че наемникът е бил информиран от поръчителите или посредниците на разстрела, че може да го причака там. Проверяват се отношенията на жертвата с всички, с които е имал финансови и бизнес отношения в последните години. Още от вторник вечерта и през деня в сряда обяснения са дали шофьори от колоната автомобили и близки на жертвата. Разследващите са търсили коли с видеорегистратори, които са били в района в минутите около убийството, камери от видеонаблюдението на търговските обекти в околността, както и на столичната община, които снимат по трасето на Околовръстното шосе и кръговото кръстовище под него.

Николай Дракополов има криминални регистрации в полицията и е

познат на МВР

за измами,

грабежи и

трафик на дрога

До 2018 г. бил част от схема за внос на автомобили, в които са участвали още двама бизнесмени. Те са били двигателите на операциите. Скъпите лимузини и джипове са внасяни от Европа на занижени цени, прехвърляни са през няколко фирми, някои от които под контрола на Дракополов, след което са продавани през вече фалирало лизингово дружество на добросъвестни купувачи. Схемата е разкрита и тогава отношенията на Дракополов с партньорите му се развалили. Те имат други автокъщи, които са големи и действащи, за разлика от „Антонио ауто“, която в последната година има скромни обороти. Джипът „Мерцедес“, в който Дракополов е убит, е една от 16-те коли, които са се продавали в автокъщата му на околовръстното шосе. Заради конфликта на разстреляния със старите му партньори се появи информацията, че е свидетелствал срещу тях за данъчни престъпления и дори е поискал охрана.

Потвърждение на това още няма. Според източник на „24 часа“ обаче това е малко вероятно, защото връзката е пряка и вниманието на разследващите веднага би се насочило по тази следа. За сравнение – последният поръчков разстрел преди този на Дракополов беше на брокерката Станка Марангозова. Тя беше убита пред дома си на 10 октомври 2019 г. Още тогава водещата версия беше конфликтът ѝ с Веселин Денков-Весо Брадата и Иво Масларов, с които се съдеше за пари и беше свидетел по делото срещу тях за изнудването ѝ. Доказателствата обаче се появиха едва след ареста на Венцислав Пиров заради кокаин в къщата на баба му. Тогава той признал, че е помагач на физическия убиец на брокерката Петър Костов-Стъкларя. Пиров разказа и за организатора – офицера от НСО Борис Иванов, както и за поръчителя Масларов.

Веднага след убийството на неизвестния за широката публика Николай Дракополов в подземния свят се заговори за участието му в наркотрафик, както и че това е вероятната причина за разстрела му. Според тях бизнесът с автокъщата на Ники Антонио, както е известен в тези среди, е бил за прикритие на далеч по-печелившата и опасна дейност. Свързват го дори със строителния предприемач Борислав Атанасов-Боби Мекото, който в началото на март беше арестуван в Южна Африка заради 935 кг кокаин на борда на кораб. Атанасов беше отвлечен през 2009 г. и освободен срещу 500 хил. лв. За престъплението бяха съдени Наглите, но ги оправдаха. Още тогава от МВР признаха, че Боби Мекото е разследван за международен наркотрафик. И той, както и Николай Дракополов, никога не са се появявали публично. Атанасов дори не присъстваше и на делото срещу Наглите, а негова снимка с маска се появи от заседанието на съда в Южна Африка в средата на март. За

познанството на

Дракополов с

Борислав

Атанасов

потвърдиха два

източника

на „24 часа“. Жертвата обаче не е изплувала в работата по двете най-големи пратки с кокаин, които бяха заловени в България м.г. – на камионите с кашони от плодове и на пакетите в „Студентски град“.

Ако Николай е бил част от схемата за трафик на дрога и е знаел твърде много, това може да е причината за разстрела му, твърдят запознати с разчистване на сметки в ъндърграунда.

Според близки на Дракополов обаче, с които „24 часа“ успя да разговаря, той не е имал досег с опасния бизнес или поне те не знаят за това. Никога не е ползвал охрана. Занимавал се с коли от 2012 г. Тогава фирмата, за която е работил, е регистрирана от бивш полицай, показа проверка на „24 часа“. След това е прехвърляна няколко пъти на други собственици, вече подставени лица, много от които са ползвани и от бившите му партньори. Дракополов не фигурира в нито един документ на дружеството и няма участие в други. Факт е обаче, че всеки ден е ходил до автокъщата на околовръстното шосе и дори личният му телефон стои под обявите за продажба на 16-те автомобила в каталога.

Всъщност след раздора с бившите си партньори, когато е бил само част от схема за препродажба на автомобили, той стартирал бизнеса си наново, вече с друго дружество. Собственик и управител отново не е той, а приятелката му Димитрина.

Остава загадка защо Дракополов е бил толкова предпазлив. Срещу него няма висящи разследвания за извършени престъпления. Бил е ответник по дела заради дългове – дребни суми, които не е платил на мобилни оператори. Млада бизнес дама също търси пари от него чрез съда, но сумата е далеч от мотив за убийство, показа проверка на „24 часа“.

В деня на убийството той е ходил на няколко места в София, научи „24 часа“, включително в банка и в офиса си в двора на автокъщата. В последните месеци е шофирал различни автомобили, освен джипа Мерцедес, в който го настигнаха куршумите. Бил възпитан човек, държал се нормално и не демонстрирал, че има много пари.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar