Решението на британския министър-председател Борис Джонсън да суспендира парламента е било незаконно, реши Върховният съд на Великобритания, пише Би Би Си (BBC).

Джонсън прекрати работата на парламента за пет седмици по-рано този месец, но съдът заяви, че е погрешно да се спира депутатите от работа в навечерието на Брекзит на 31 октомври.

Председателят на Върховния съд лейди Хейл заяви, че „отражението върху устоите на демокрацията е изключително“.

От „Даунинг Стрийт“ пък обявиха, че в момента „проучват съдебното решение“.

Борис Джонсън твърдеше, че иска да спре работата на парламента преди речта на кралицата, за да може да очертае новите политики на правителството си. Критиците му обаче заявиха, че се опитва да спре депутатите да попречат на плановете му за Брекзит.

В заключителната си реч председателят на Върховния съд лейди Хейл заяви: „Отражението върху устоите на нашата демокрация беше изключително. Решението да се посъветва нейно величество да прекрати работата на парламента е незаконно, защото то води до осуетяване на възможността на парламента да изпълнява конституционните си функции без разумна обосновка“.

Лейди Хейл заяви, че 11-те съдебни заседатели са взели единодушното решение, че Парламентът не е бил суспендиран – решението е нищожно и няма никакъв ефект, а председателите на общините и лордовете трябва да решат какво да правят по-нататък.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу приветства решението и заяви, че парламентът „трябва да се свика незабавно“, като добави, че ще проведе „спешни“ консултации с лидерите на партии.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar