• Родителите на Тодор Бараков настояват за справедливо наказание на шофьора. СНИМКА: Анелия Перчева

– Близки на жертвите протестират пред съда, искат справедливо наказание на виновника

– Майката на загиналия Виктор занесла торта за рождения му ден на гроба

„Много съжалявам, загубих най-добрите си приятели. Всеки ден бяхме заедно. Изключително тежко ми е. Най-искрени съболезнования на близките им.“

Това заяви Петър Маринашки от Стамболийски на разпоредителното заседание на делото срещу него в Пловдивския окръжен съд. 20-годишният студент по икономика е обвинен, че по непредпазливост причинил в катастрофа смъртта на Тодор Бараков и Виктор Василев. Жертвите са на 16 и 17 г.

Според събраните доказателства на 11 ноември м.г. Маринашки е карал беемвето си

с превишена

скорост и под

въздействието

на марихуана

Автомобилът, в който са пътували общо петима младежи, се забил в дърво край с. Кадиево. Тодор е загинал на място, а Виктор – няколко часа по-късно в болница, без да дойде в съзнание.

Средна телесна повреда е получил Николай Лисков, който се возил на задната седалка. Четвъртият пътник – Георги Недялков, се е отървал без сериозни травми.

В съдебната зала близките на починалите момчета депозираха молби да бъдат частни обвинители. Те ще водят отделни дела за обезщетения.

Ход на разпоредителното заседание обаче не бе даден, тъй като се оказа, че преписът от обвинителния акт е връчен на Маринашки ден по-рано, а не преди повече от 7 дни, както е по закон. Адвокатът му Йордан Давчев, бивш шеф на следствието в Пловдив, пък го е получил в деня на делото. Съдия Станислава Бозева насрочи нова дата за 16 юли.

Преди заседанието повече от 50 души излязоха пред Съдебната палата на мирен протест. Те настояха за справедливо наказание на шофьора, обвинен за гибелта на Виктор и Тодор.

„Загубата ни е огромна. Седем месеца вече сме по гробищата. Вместо да пожелаваме здраве на сина ни, се молим да почива в мир. Все повече млади си позволяват да пият и да се друсат, а после карат като безсмъртни и носят нещастие“, заяви Галина Илчева, майка на Тодор Бараков.

Според нея е необходима законодателна промяна, за да не бъдат пускани на свобода шофьори, причинили смърт. Петър Маринашки е престоял денонощие в ареста, след което излязъл с парична гаранция от 2000 лева.

„Има доста въпросителни, на които трябва да бъдат дадени отговори на процеса. След катастрофата полицай от РУ- Стамболийски, е направил полеви тест за наркотици на водача, който е излязъл отрицателен. Кръвната проба обаче доказва наличие на марихуана“, каза Тодор Бараков – бащата на Тодор. Той попита и защо въпросният полицай и неговият колега

не са иззели

запис от камера

на бензиностанция, сочеща срещу дървото, където се е блъснало беемвето.

Бараков-старши признава, че след трагедията отношенията със семейство Маринашки, с което преди е бил приятел, са се изострили. Той алармирал прокуратурата, че шофьорската книжка на Петър не била отнета и след освобождаването му от ареста се е качил на колата си. След сигнала полицията прибрала свидетелството му за управление. От своя страна пък Маринашки е подал жалба срещу Бараков-старши за изнасяне на данни от делото в социалните мрежи и затова, че се опитвал да го респектира, минавайки с кола край дома му.

Бараков-старши е категоричен, че с нищо не е нарушавал закона – изразил позицията си на почернен баща във фейсбук профила си. Не бил обикалял около жилището на Петър, тъй като живеел в Париж.

Тежката катастрофа влошила и отношенията между родителите на втората жертва – Виктор Василев, и Маринашки.

„Преди 5 дни синът ми Виктор трябваше да навърши 18 г. Вместо да духне свещичките у дома, занесох тортата на гроба му“, каза майката Силвия Въкова. Бащата Васко Василев едва сдържаше сълзите си. Той настоява за максимална присъда на Маринашки.

Най-тежко наказание за него искат и съучениците на Виктор от френската гимназия в Пловдив. Той е бил в 11-и клас, когато се е случило нещастието.

„Обадиха ми се, че е изпаднал е в кома и в болница. Тогава обаче нито за миг не си помислих, че ще си отиде. Винаги е бил силен и се надявах и този път да се справи“, разстроена беше съученичката му Инга Франдян.

Тодор Бараков е учил до 8-и клас в същото училище, но след това е заминал в Париж при баща си. Там е тренирал бокс и имал намерение да гради спортна кариера.

Няколко дни

преди да загине,

се върнал от

Париж в

Стамболийски,

тъй като бил във ваканция. Във фаталния ден петимата младежи тръгнали към Пловдив, за да празнуват рождения ден на Виктор – свети Мина. На 300 метра след бензиностанцията на с. Кадиево автомобилът се забива в дърво.

Близки на Петър Маринашки хвърлят вината за случилото се на Агенция „Пътна инфраструктура“. „По целия път, където е станало произшествието, са наредени дървета. Ако ги нямаше тези орехи с диаметър по метър и половина, колата щеще да отиде в полето и резултатът може би нямаше да е такъв. Много са катастрофите в същия участък със загинали. Почти на всяко дърво са залепени некролози“, каза Георги Росенов.

Адвокатът на Маринашки – Йордан Давчев, се обяви срещу мирния протест, организиран от близките и приятелите на двете жертви пред съда. Според него това е опит за въздействие върху магистратите. По думите му делата се решават пред Темида, а не по улиците и площадите.

„Когато няма опасност и данни съдът да бъде пристрастен, подобни прояви са ненужни. Моят доверител не отрича вината си. Причината е малкият му опит зад волана, както и това, че един от возещите се на задната седалка се е закачал и го е разсеял“, посочи Давчев. По думите му марихуаната, открита в кръвта на Петър, била спорна. Младежът бил категоричен, че не е пушил трева по време на катастрофата, нито пък в предишните 4-5 дни.

Давчев не пожела да уточни как ще доказва в съда версията си. Той подчерта, че

има възможност

за съкратен

процес,

ако Петър се съгласи с фактите. Все още обаче не е ясно дали клиентът му ще поиска делото да премине по тази процедура, тъй като в обвинителния акт били посочени някои недобри характеристични данни.

Според адвоката на Маринашки не отговаряло на истината, че клиентът му си е купил автомобил 178 конски сили, за да участва в състезания. „Това си е нормална кола, а не за ралита“, коментира Давчев.

Колежката му Антоанета Николова, която защитава интересите на семейството на Тодор Бараков, съобщи, че за 1 г., откакто имал книжка, Петър Маринашки е причинил две катастрофи. За късмет щетите първия път били само материални.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar