Снимка: бТВ .

Фирмата, реставрирала Античния комплекс „Сердика“ в София, известен като Ларгото, ще трябва да направи нов ремонт на настилката или отива на съд. Това стана ясно след среща на министъра на културата Боил Банов с представители на Столичната община по повод рушащите се плочи над разкопките.

От миналата есен кметството стопанисва Ларгото, но при ремонта негов принципал е бил културното ведомство. Това ще е поредната реконструкция на пространството, което бе открито през април 2016 г. От Министерството на културата заявиха, че са готови да стигнат до съд, ако фирмата-изпълнител на проекта откаже да отстрани констатираните повреди по обекта в рамките на гаранционния срок от 5 години. Банов уточни, че на проектанта е възложено да направи и допълнителен анализ на проекта и допълни, че имат обща визия с общината как трябва да се случат нещата при ремонтните дейности. От своя страна зам.-кметът на София Тодор Чабанов заяви, че очакват строителят да изпълни своя ангажимент и да се задейства съответната клауза по закон за спазване на гаранцията. Според него е важно, че министерството откликва на сигналите и изпълнява своята част от договора.

По време на срещата била обсъдена и възможността след допълнителния анализ от страна на проектанта арх. Генчев при необходимост да представи решения, които ще засилят устойчивостта на конструкцията около куполната част и отводнителната система. Било постигнато и съгласие, че ако строителят приеме искането да отстрани констатираните проблеми, то възложените работи по детайлите ще бъдат изпълнявани под ръководството на проектанта, който се ангажира лично да присъства и контролира дейността през цялото време. „В противен случай ще бъде наета друга фирма, която да отстрани констатираните дефекти, като вложените средства за ремонта ще бъдат част от съдебната претенция към ДЗЗД „Антична Сердика“, обобщиха от МК.

По-рано управителят на фирмата Росен Колелиев коментира, че е имало проблем при проектирането на обекта, както и при неговата поддръжка. „Дефектите по т.нар двоен под се дължат на някакво моторно превозно средство – машина за чистене или нещо друго“, каза Колелиев пред бТВ и обясни, че фирмата е установила нередности още при изграждането на обекта, но по закон са трябвали да изпълнят възложения проект.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar