Заподозреният за двойното убийство в Костенец Стоян Зайков е намерен в района на Долна баня, край завод за рециклиране на олово-съдържащи отпадъци и оловни акумулаторни батерии. Именно там бил обграден от сили на жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма. Имало е престрелка с полицаи, след което Зайков се е самоубил. Нямало пострадали служители на МВР.

На място пристигнаха вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. „В момента изчакваме да дойде група за разследване и оттук нататък сме под юрисдикцията на прокуратурата. Искам да благодаря на колегите, които 20 дни не са се прибирали, а денонощно бяха в гората. Вече могат да си отдъхнат и гражданите на населените места, защото бяха под страшен стрес. Разговарях със служителите ни. При опит да бъде задържан, Зайков е открил стрелба, на която е отвърнато по-скоро предупредително. Според тях изстрелите, които те са произвели, не са били по посока на издирвания. По-скоро е било предупредителна стрелба. След това колегите са чули изстрел“, обясни пред журналисти министър Маринов. Той допълни, че преди да бъде извършен оглед, не може да каже как се е самоубил Стоян Зайков. По думите на вътрешния министър, няма данни някой да е помагал на беглеца. Маринов на няколко пъти повтори че са залагани фотокапани, както и че са използвани и други способи, но нямало как да издаде по какъв начин работи МВР в такива случаи. Той обяви и, че е имало отклоняване на вниманието на Зайков. От думите му стана ясно, че беглецът е бил на практика котролиран през последните дни. При опита за задържането му са участвали служители на гранична полиция и то на частите й за издирване в гора, баретите, отряда „Кобра“, жандармерия, хора от националната полиция, секретни постове.

Стоян Зайков беше в неизвестност от 9 май, когато беше открито тялото на бившата му приятелка, от която има дете. На 16 май пък полицията откри и тяло на мъж, който живеел в непосредствена близост до дома на Зайков. По данни на МВР мъжът е бил убит с ловна пушка, а освен съсед, е и братовчед на издирвания. Мъжът дори е бил сред разпитваните след изчезването на Зайков.

Ден преди сегашната развръзка в медиите „изтече“ информация, че издирваният е разбил две вили в село Свети Спас край Долна Баня. Той се хранил с намерени продукти в къщите, гледал телевизия и дори се къпал. От едната къща Стоян Зайков откраднал и парфюма на собственика.

Сегашният случай приключи сходно с историята с Росен Ангелов, който беше издирван дни по обвинение за шесторно убийство в Нови Искър. Накрая МВР обяви, че той е открит самоубил се в изоставена къща. В неговия случай поне нямаше престрелка. Случаят със Зайков много напомня и историята Тодор Димов – Чакъра, който през 2003 г. беше обграден от МВР в къща и след престрелка се оказа, че се е самоубил като легнал на граната. През 1999 г. след преследване отново с полиция и барети се самоуби и Ганчо Въчков-Ганеца. И при Ганеца, и при Чакъра след години Европейския съд за правата на човека осъди България и определи обезщетение за техните близки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar