Новата вълна от репресии в Китай, Египет и Саудитска Арабия държат за трета поредна година високо нивото на натиск върху свободата на пресата. В редовното си годишно проучване Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) преброи поне 251 журналисти зад решетките заради работата им. Въпреки че тази година Турция, която е най-големият затвор за хора от тази професия, освобождава малък брой, нивото на задържаните репортери в световен мащаб непрекъснато расте през последните три години. За пореден път Турция, Китай и Египет са отговорни за повече от половината затворени журналисти.

Изследването включва само представители на медиите, които се намират в правителствени затвори, и не включва изчезнали и такива, които са похитени от други структури – религиозни, бунтовнически, паравоенни и т.н. С тях броят на пострадалите журналисти би нараснал няколко пъти.

Над 70 на сто от арестуваните са обвинени за престъпления срещу държавата,

включително за принадлежност или подпомагане на организации, които властите определят като терористични. В същото време расте броят на хората, хвърлени зад решетките с обвинение, че разпространяват фалшиви новини. В световен мащаб те са 28 срещу девет преди две години. Египет вкара най-много журналисти заради fake news в последно време – 19, следван от Камерун – четирима, Руанда – трима, и по един в Китай и Мароко. Според анализа ръстът се дължи на засилената реторика спрямо „фалшивите новини“, чийто водещ изразител е Доналд Тръмп.

98 на сто от задържаните журналисти са местни и са затворници на собствените си държави. Единствените изключения са петима руски и украински журналисти, лежащи съответно в украински и руски затвори. Политиката е най-чувствителната тема, заради която журналистите попадат зад решетките, следвана от спазването на човешките права.

Увеличеният брой затворници в Китай – 47 души,

е свързан с последната вълна от етнически преследвания на малцинства в района на Синцзян. Там най-малко десет журналисти бяха задържани без обвинения. ООН вече обвини Пекин в масово наблюдение и задържане без съдебен процес на повече от милион души.

В най-известния пример от този район се превърна казусът с Лю Гуан – фотограф на свободна практика и жител на САЩ. Неговата работа по екологични и социални проблеми в Китай е печелила награди на World Press Photo Foundation и National Geographic. Лю Гуан изчезна в Синцзян в началото на ноември. По-късно властите потвърдиха ареста пред семейството му, но не разкриха местонахождението на фоторепортера и причините за задържането му.

Президентът Си Дзинпин постоянно укрепва режима си след вземането на властта през 2013 г. През отиващата си година властите засилиха регулацията за технологии, които биха могли да заобиколят „китайската информационна стена“. Те издадоха и списък с „одобрени“ медии и затрудниха работата на адвокати, които представляват журналисти. Комитетът за защита на журналистите писа за това. Докато президентът Тръмп често притиска Пекин за търговските и технологичните й практики, човешките права – както свободата на печата, така и ситуацията в Синцзян, отсъстват от заглавията.

В Египет поне 25 журналисти са в затвора, понеже администрацията на президента Абдел Фатах ас Сиси все по-често задържа представители на медиите и ги присъединява към вече съществуващи съдебни процеси. Блогърът Мохамед Ибрахим, известен като „Кислородния Мохамед“, е сред повече от 40-те задържани по обвинение за разпространение на фалшиви новини и членство в забранена група. Текстовете на Мохамед са

фокусирани върху изборните манипулации и полицейското насилие

След ареста му през април прокурорите многократно подновяват 15-дневното предварително задържане на „Кислородния Мохамед“.

Дори и след съдебните процеси властите в Египет докарват до абсурдна продължителност задържането на критичните журналисти. Фотографът Махмуд Абу Зеид се намира в затвора от 14 август 2013 г., когато отразява сблъсъците между силите за сигурност и поддръжниците на сваления президент Мохамед Морси. Първо властите го държаха под ключ и без обвинение в продължение на две години. После го включиха в дело за притежание на оръжие, незаконно сдружаване, убийство и опит за убийство. През октомври т.г. Махмуд бе осъден по тези обвинения на пет години, които той вече бе излежал. Сега правителството държи репортера за нови шест месеца за неплатени глоби, свързани с неуточнени щети по време на протестите. Комитетът за защита на журналистите награди Абу Зеид през 2016 г.

Саудитска Арабия, която се намира под сериозна преса заради нечовешкото убийство на сътрудника на вестник „Вашингтон пост“ Джамал Хашоги, засили напоследък репресиите срещу журналистите. Към 1 декември поне 16 от тях се намират зад решетките. Сред задържаните има и четири жени, които отразяват правата на слабия пол в кралството. В глобален план 13 на сто от 251 арестувани репортери – 33 на брой, са жени, показват данните на КЗЖ. Миналата година процентът е бил осем на сто.

Въпреки че турският президент Реджеп Ердоган е най-яростният критик на Саудитска Арабия за убийството на Хашоги, неговата страна продължава да държи в затвора повече журналисти от всяка друга на планетата. КЗЖ преброи

поне 68 арестувани турски репортери, редактори и др.

Бройката е малко по-малка в сравнение с предишния доклад. През годината десетки нови представители на медиите в Турция бяха арестувани или освободени. Прокурорите продължават да издават заповеди за задържане и да повдигат обвинения, но съдиите вече решиха някои от първите задържани да бъдат оправдани. За трета поредна година всеки журналист с повдигнато обвинение в Турция е за антидържавна дейност. Добре известно е, че Ердоган отприщи репресиите след неуспешния опит за преврат през 2016 г. В резултат с президентски декрети в страната бяха затворени повече от 100 вестника, списания, радиа и телевизии. Освен за връзки с Фетхуллах Гюлен, подозренията бяха и за поддръжничество на забранената Кюрдска работническа партия.

В Топ 5 на най-зловещите държави за журналисти в момента е Еритрея. С 16 човека зад решетките страната продължава да е най-агресивна спрямо медиите в Субсахарска Африка. Камерун е следваща със седем арестувани. Повечето журналисти, намиращи се под стража в Еритрея, са там откакто през 2001 г. президентът Изаяс Афверки внезапно закри независимите медии. За тези хора в момента не се знае дори дали още са живи. Липсата на прогрес в свободата на пресата в Еритрея е в контраст със ситуацията в съседна Етиопия. През юни т.г. двете държави постигнаха мирно споразумение след дълъг конфликт. През тази година КЗЖ не откри нито един арестуван журналист в Етиопия за пръв път от 2004 г.

Виетнам и Азербайджан също удвоиха броя на задържаните – 11 и 10

В Узбекистан комитетът не откри журналист зад решетките за пръв път от 20 години.

Броят на задържаните репортери в Сирия намалява, но причината е, че един от тях – Осама ал Хабади, почина в ареста т.г., отбелязва КЗЖ. Освен това наскоро властите признаха и че през 2016 г. палестински фотограф е бил екзекутиран след тригодишно задържане.

В Америка Венецуела е потисник №1 на журналисти с трима души зад решетките. Към 1 декември в САЩ, където през годината медиите многократно се сблъскаха с враждебна реч и смъртни заплахи, няма задържан представител на медии. През годината обаче деветима бяха под стража за известно време. Освен това КЗЖ описва поне седем случая на чуждестранни журналисти в последно време, които са искали убежище в Щатите заради заплахи у дома и които са държани прекалено дълго от имиграционните служби.

„Комитетът за защита на журналистите вярва, че те не трябва да бъдат лишавани от свобода заради дейността си. През последната година с помощта на КЗЖ бяха освободени поне 79 журналисти по света“, се казва в заключението на годишния доклад.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar