Турски съд осъди лидерите на опит за преврат през 2016 г. и стотици армейски офицери, пилоти и цивилни на доживотен затвор, предадоха „Ройтерс“ и „Хюриет дейли нюз“.

Над 250 души бяха убити, а близо 2200 – ранени при опита за преврат на 15 юли 2016 г., когато войници командваха бойни самолети, хеликоптери и танкове, за да поемат контрола над институциите и да свалят правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган. Пучът бе ръководен от авиобаза край столицата Анкара.

Процесът срещу близо 500 обвиняеми, започнал през 2017 г., беше венецът в мрежа от десетки съдебни дела срещу хиляди обвинени, че са свързани с опита за преврат, за който Анкара обвинява поддръжници на базирания в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхулах Гюлен. Той отрече връзка със събитията от 2016 г. Днес съдът в Анкара реши, че общо 337 души, много от тях – военни, ще прекарат остатъка от живота си зад решетките.

Пилот със 79 доживотни присъди

Обвиняемите бяха обвинени в ръководене на преврата и бомбардиране на правителствени сгради, включително парламента, и опит за убийство на Ердоган. Много от замесените военни командири вече са осъдени на доживотен затвор. „Коварната мрежа, която изсипваше бомби върху парламента, президентството и народа ни, беше отново осъдена пред справедливостта и нацията ни“, каза Йомер Челик, говорител на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган.

Сочените за лидери и наричани от властите „цивилни имами“ заради връзките с мрежата на Гюлен бяха сред 19 получили доживотни присъди без право на замяна за опит за убийство на президента, убийство и стремеж за разрушаване на конституционния ред. Сред осъдените на доживотен затвор бяха и пилотите на изтребителите, осъществили атаките, и стотици други обвиняеми. Само бившият пилот Хасан Хюсню Балъкчъ получи 79 доживотни присъди заради бомбардирането на турския парламент. Въздушните атаки, извършени от него и още 24-ма пилоти, доведоха до смъртта на 68 души.

Общо 19 души бяха осъдени за подпомагане на опита за преврат и 41 – за членство в терористична група (Турция нарича мрежата на Гюлен, известна като „Хизмет“, „Фетхуллахистка терористична организация“, име, което самата група никога не е използвала).

Стотици хиляди задържани или уволнени

Общо 475 души бяха подсъдими, 365 от тях в ареста. Самият Гюлен бе съден задочно заедно с още петима души, а според турски медии съдебната документация за тях се води отделно от основния процес.

Турция бе силно критикувана на запад, защото започна акция на масови задържания и уволнения заедно с извънредното положение, удължавано няколко пъти след неуспелия пуч. Позицията на Анкара е, че е трябвало да се справи с „паралелна държава“, тъй като мрежата на Гюлен е проникана дълбоко във всички институции.

Над 292 хил. бяха задържани за предполагаеми връзки с Гюлен, близо 100 хил. се оказаха в затвора в очакване на процеса си по актуални данни на вътрешния министър Сюлейман Сойлу. Уволнени бяха 150 хил. дъравни служители, 20 хил. бяха изгонени от армията. Доживотните присъди, издадени по случая, са 2500. И до днес операциите срещу предполагаеми гюленисти продължават.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar