Върховният административен съд (ВАС) потвърди, че Столичната община (СО) незаконосъобразно е отказала информация за инсталацията за изгаряне на RDF отпадък в ТЕЦ „София“. Това се разбира от решение от 21 октомври, с което висшите магистрати потвърждават позицията от долната инстанция, съобщава „Капитал“.

През 2017 г. екологично сдружение „За Земята“ поиска документите за проекта, който провокира противоречиви реакции в обществото. Столичната община обаче отказа да ги предостави, въпреки че искането бе подадено по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Със свое решение от 2 февруари 2018 г. Административен съд – София-град (АССГ), отмени отказа на зам.-кмета по екология Йоана Христова да даде информацията и върна преписката за ново произнасяне. След обжалване от страна на местната власт и ВАС е потвърдил решението. Сега топката се връща отново в общината и ще се чака нейната реакция.

Столичният общински съвет одобри проекта за инсинератор през лятото на 2011 г. като част от интегрирания план за управление на отпадъците. Решението площадката да се намира в ТЕЦ „София“ беше взето през 2015 г. след анализ на датската консултантска фирма „Рамбол“. По нейна препоръка беше избрана и конкретната технология, чрез която да бъде изгаряно горивото. Тази консултация е струвала 1.5 млн. евро на Столичната община.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar