Почти всички партии се опитаха да купуват гласове. Това обяви пред „120 минути“ по bTV служебният премиер Стефан Янев. Той отказа да коментира изявлението на вътрешния министър, който седмица преди изборите обяви, че само една партия е уличавана в подобна дейност, визирайки ГЕРБ. Янев единствено посочи, че подобни изказвания не са правени непосредствено преди изборите.

Министър-председателят подчерта, че служебният кабинет се е справил добре с организацията на вота и отдава критиките на политическото говорене в предизборна обстановка.

Той заяви, че не е получавал покана да оглави редовен кабинет.

Янев коментира и доклада за работата на главния прокурор, като обяви, че оценка на Иван Гешев българският народ е дал по време на протестите от втората половина на 2020 г.

„Хората искат оставката му, хората искат поведение на прокуратурата по начин, по който да бъде възстановена справедливостта в държавата. В това отношение, с действията си, като ръководител на прокуратурата, г-н Гешев за една година не показа различен тип поведение. В мотивите на министър Рашков, представени на министър Стоилов, има достатъчно данни, без да съм юрист – дават основание да се търси такъв вид поведение“.

Според него докладът на Рашков е представен в края на живота на служебния кабинет просто защото вече е довършена работата по събирането на доказателствата. Той призова ВСС да се произнесе „в рамките на установените правила и рамките на закона“.

Янев обяви, че работата на служебния кабинет не е въздействала върху представянето на ГЕРБ на изборите.

„И с действията си, и с поведението си сме показали, че действаме надпартийно, в рамките на закона. В този смисъл, ако приемем, че има обвинение за работата на отделните министри, че те са действали пристрастно в полза или против някоя партия, аз го отдавам на нормалното политическо говорене в предизборна обстановка“, посочи министър-председателят.

След като посочи, че „почти всички“ партии са се опитали да купуват гласове премиерът заяви, че не разполага с информация да съществува схема за преливане на гласове от ДПС в посока „Има такъв народ“, което е едно от обвиненията на бившия министър-председател Бойко Борисов и високопоставени представители на ГЕРБ.

На въпрос дали преди изборите са задържани над 3000 активисти на ГЕРБ, той отбеляза, че не е запознат с подобна статистика, но подчерта, че ако тя отговаря на реалността, то това не говори добре за партията на Борисов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar