Министърът на българското председателство на съвета на ЕС Лиляна Павлова заяви, че одитът във ВМА, след чието разгласяване оставка подаде здравният министър Николай Петров, е резултат от папка, подготвена от служебния кабинет на Огнян Герджиков.

„Много добре знаем, че по време на служебния кабинет имаше два сектора, да ги наречем два вицепремиера, които активно работеха да събират папки, обвинения срещу някой, само и само да се прави опит да се дискредитират определени сектори – и в сектор „Здравеопазване“, и сектор „Отбрана“ имаше такъв подход“, заяви Лиляна Павлова пред „Нова телевизия“. Тя не назова имена, но посочи, че става дума за „ресорните вицепремиери и министри“.

„Тази папка, която е подготвена от служебния кабинет, свързана с ген. Петров и с ВМА и с поръчките, имаме впоследствие проверка от прокуратурата и отказ на прокуратурата да образува (разлседване) поради липса на данни“, посочи Павлова. Тя заяви, че ГЕРБ стои зад министъра в оставка, но решението му да напусне поста било морален акт и е прието от премиера, за да се даде възможност на компетентните органи да си свършат работата.

След като водещият ѝ зададе въпроса, който БСП постави вчера – дали с приемането на оставката на Петров премиерът заема страната на лобита в здравеопазването, министърът отговори, че „това звучи нелепо“. „Ако има някакви съмнения, компетентният орган трябва да си свърши работата, тук не е въпрос на лобита“, каза тя.

Павлова припомни обвинения срещу хора от БСП, които след това не са били отстранявани от постовете си и заяви, че ГЕРБ е единствената партия, която се самопречиства дори при съмнение. „Това ли са хората, които са моралните съдници? Те ли ще се борят с корупцията, те ли ще гласуват вот на недоверие срещу правителството? Когато пророкуваш не, ами проповядваш, нещо, а правиш точно обратното, това изглежда несериозно“, заяви министърът.

По думите ѝ с поведението си в момента опозицията прави опит да дискредитира правителството, но се дискредитира държавата преди председателството на Съвета на ЕС. Тя призова да се мисли в името на държавата, а не за тесни партийни интереси.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar