Сеч в гора включена в Световното наследство на ЮНЕСКО обтяга отношенията между Полша и Европейската комисия. По темата двете страни са дори в съдебен процес. Генералният адвокат от Съда на ЕС по делото изрази позиция, че решението на Полските власти да увеличат сечта в Беловежката гора нарушава европейското законодателство.

Беловежката гора на границата между Полша и Беларус e последната равнинна вековна гора в Европа. На площ от над 140 000 има дървета на много столетия, защитени животни и птици. Единствено там още живее зубърът – европейският бизон, който e на изчезване. През пролетта на 2016 г. Полша разреши три пъти повече сеч, въпреки предупрежденията на еколози, че това ще нанесе щети на гората, посещавана от множество туристи.

Адам Бохдан, полски екоактивист: В тази гора живеят видове, които се наричат реликтни, те имат древен произход. За много от тях това е последното местообитание в Европа.

Полша нарушава европейското законодателство, посочва генералният адвокат по започналото дело в Съда на Европейския съюз. Становището беше огласено на днешното заседание в Люксембург.

Мелкиор Уатле, съдия от Съда на ЕС: Пропускайки да осигури защитата на местообитанията и защитените видове в указаните от Комисията райони, Република Полша не е изпълнила задълженията си по Директивата от 21 май 1992 г. за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.

Без да са длъжни, съдиите обикновено се съобразяват с препоръките на генералния адвокат. Решението на съда се очаква в идните месеци и Полша ще се съобрази с него, обяви министърът на околната среда Хенри Ковалчик. Властите твърдят, че сечта в Беловежката гора е нужна за опазване на дърветата от бръмбара корояд и за разчистване на туристическите пътеки. Спорът за гората идва на фона на конфликта, в който Брюксел упреква управляващите в Полша в подкопаване на демокрацията заради правосъднаета реформа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar