Българската прокуратура не намира за проблем факта, че на българските медици в болниците, Спешна помощ и РЗИ през миналата година са разпределени близо 2 млн. китайски маски, които не защитават от COVID-19. Нито пък е започнала разследване как се е отразило това върху здравето на медицинските екипи през първата и втората вълна.

За нарушенията стана ясно от доклад на Инспектората на здравното министерство, който е бил изпратен до прокуратурата преди повече от месец. Сега здравното ведомство съобщи, че държавното обвикение е отказало да разгледа сигнала. Затова го е препратило на европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, тъй като става дума за платени с евросредства медицински изделия и лекарства.

От доклада става ясно, че негодните за медицинска защита маски са били разпределени сред медиците въпреки обещанията на тогавашния екип на здравното министерство това да не се случва. Самите договори за доставка на китайски защитни средства, респиратори и лекарства са сключени незаконно, без да се търсят неустойки, изпълнени са със закъснение и са довели до допълнителни разходи от страна на България. Това, обаче, също не се е видяло проблемно за прокуратурата.

Китайските маски

Вероятно всички си спомнят колко тържествено беше посрещната първата, оказва се закъсняла извън срока на договора, пратка от китайски маски през април 2020 г., когато на летището отидоха посланиците на Китай, САЩ и тогавашният здравен министър Кирил Ананиев.

Няколко дни след това сайтът „Биволъ“ установи, че лабораторно изследване на Американския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показва, че закупеният от България модел китайски маски за 3 млн. евро не предпазва от заразяване с коронавирусна инфекция. В договора, сключен от правителството, с който „Капитал“ разполага е записано, че маските имат максимална филтрация от 95%, а американският център установява, че коато става въпрос за ковид, тя е 33.9%. Тогава от здравното министерство обявиха пред „Капитал“, че маските от Китай все още не са разпределени, не са медицински, а само предпазни и няма да бъдат давани на медиците. Както и че медицинските маски още не са получени. Какво обаче се случва на практика?

Първата доставкаот Китай е за 1.176 млн. нестерилни маски KN95 на стойност 1.412 млн. евро. В договора за тях е посочено изрично, че не са за медицинска употреба и че има сертификати за евростандарти и доклади от Националния център за контрол на качеството на продуктите за защита на труда (Пекин) за защита от прахови частици и Института за надзор на качеството на продуктите на провинция Anhui. За да удостоверят сигурността на маските, от министерството на здравеопаването са ги предоставили за вирусологично тестване на лаборатория „Вирусология“ в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От там са дали заключение, че предпазните маски KN95 с производител Anhui RYZUR Medical Eqiipment Manifacturing Co., Ltd предпазват 100% от вируси с големина на SARS-CoV-2 при вдишване на аерозоли, които ги съдържат.

По-нататък в доклада е посочено, че доставените със закъснение предпазни маски са предадени с приемо-предавателни протоколи на представители на регионални здравни инспекции, домове за медико-социални грижи за деца, центрове за спешна медицинска помощ, регионални центрове за трансфузионна хематология, държавни психиатрични болници, Националния център за трансфузионна хематология, Националния център по заразни и паразитни болести, центрове за комплексно обслужване за деца с увреждания и хронични заболявания. Толкова за това, че няма да се предоставят на медици.

Другият договор за 1 млн. маски на цена от 1.670 млн. евро, с който „Капитал“ разполага и който е изпълнен със закъснение, без да има неустойки за забавяне, е за маски от същия тип и същия производител. И те също не са годни за медицинска защита, но са раздадени именно на медицински лица. В доклада на инспектората е записано, че след всяка доставка „маските са разпределяни между регионалните здравни инспекции и лечебните заведения с приемо-предавателни протоколи, във връзка с подадени искания“.

В доклада на инспектората на здравното министерство, изпратен до прокуратурата, е констатирано още, че договорите за маските са сключени без да се спазват каквито и да било нормативни правила – наличие на работна група, доклад, съгласуване с бюджетна, финансова и правна дирекции и с другите министерства, а здравното министерството е превело парите изпреварващо и не е предвидило никакви неустойки за неизпълнение навреме на договора. Доставките на маски и респиратори са закъснели, въпреки че парите са платени веднага, а в случая с 50-те респиратора, се е наложило България да похарчи и пари за допълнителното им оборудване и за обучение за работа с тях.

Как Борисов каза „Аго“ на Ердоган

Вероятно си спомняте и как в началото на корона кризата Бойко Борисов се опитваше да посредничи на ЕС и турския премиер Реджеб Ердоган в кризата с бежанците от Сирия. На 2 март 2020 г. Борисов обяви, че ще разчита да продължи приятeлcкитe cи, дoбри, мeждуcъceдcки oтнoшeния c Турция. „Не че са заплашени, но ние сме Европа, от другата страна ни е Азия. Кажи му аго да му стане драго. Взел съм и неговия приятел „ефендито“. Ако е успешно, ще е успешно“, посочи Борисов, като под „ефендито“ трябваше да се разбере бившия министър на културата, тогава председател на комисията по култура Вежди Рашидов. Тогава в съобщенията от срещата се промъква и новината, че България купува от Турция защитни облекла.

Този договор минава по най-скорострелния начин през Министерския съвет. Министърът на здравеопазването иска във връзка с проведената среща между двамата премиери да проведе процедура на договаряне без предварително обявление по реда на ЗОП за доставка на лични предпазни средства, консумативи и диагностикуми за ранна детекция и ограничаването разпространените на COVID-19. На 8 март, шест дни след срещата, Кирил Ананиев изпраща до Министерския съвет доклад за необходимостта от спешни действия за осигуряване на лични предпазни средства и още на същия ден правителството одобряна проект на договор с USHAS International Health Services Inc., Република Турция и възлага на посланика в Турция да го сключи.

Министерският съвет приема договора без каквито и да било документи за изработването му, разчети дали е изгоден и вътрешно и междуведомствено съгласуване. Така на 9 март е сключен договор за 2.2 млн. щатски долара или 4.780 млн. лв. с ДДС за доставка на 50 хил. бр. маска N95; 100 хил. бр. предпазни очила; 100 хил. бр. лично защитно облекло (еднократни защитни гащеризони) и 150 хил. чифта калцуни, тип ботуши. По договора плащането е трябвало да стане до 10 дни от доставката на стоките, тоест – до 19 март, а турската страна да ги достави на ГКПП Капъкуле. Първата доставка е получена на 11 март и включва маските и само 10 хил. защитни костюма. Останалите пристигат на 24 април, т.е. с месец закъснение.

От началото на пандемията до сега прекаралите коронавирус медици са над 13 760 хиляди, а смъртните случаи до края на 2020 г. сред тях са 120.

Служебното правителство изготви анализ и на повишената смъртност от коронавирус и причините за нея, които се коренят в управлението на кризата от предходния кабинет, който прокуратурата също не иска да разгледа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
jjcpenney
jjcpenney
01 декември 2023 14:52
Гост

Verify that the JCPenney Associate User ID and password you are using are accurate.
Delete the cookies and cache in your browser.
Verify that the browser you are using is suitable, such as Internet Explorer, Mozilla Firefox, or Google Chrome. https://jcpenneykiosk.store/

publixsurvey2
publixsurvey2
29 ноември 2023 12:02
Гост

Certain shops also have pharmacy and booze outlets. You may also use Western Union, pay checks, money orders, hire a Rug Doctor, and purchase lottery tickets at Publix’s customer service desks.publexsurvey.shop

devidluhar
devidluhar
22 ноември 2023 14:10
Гост

https://loescomsurveys.com/ Appliances, construction materials, plumbing supplies, electrical fixtures, garden equipment and more are just a few of the many goods and services that Lowe’s provides. They are the perfect place for anybody wishing to do DIY projects or update their living environment because of their wide range of product categories.

Benjamin Tennyson
Benjamin Tennyson
15 октомври 2023 12:33
Гост

https://www.walgreensreceiptsurvey.co/ is the official website for Walgreen’s customer satisfaction survey. It allows customers to provide feedback about their shopping experience at Walgreens. By completing the survey, customers can win a $3,000 cash prize.