Спешните промени, които управляващите предлагат на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, ще влязат за първо разглеждане в пленарна зала в петък.

Промените вече получиха одобрението на Правна комисия и Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, което позволява те да залегнат като първа точка в петъчното пленарно заседание.ГЕРБ предлагат незаконно придобитото имущество да бъде конфискувано и при прекратено наказателно дело, а сроковете за конфискация, предвидени в закона – да отпаднат.

Спешността на предлаганите мерки е обусловена от тълкувателно решение на Върховния касационен съд, в което се казва, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация.

Решението на съда е задължително и след него Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество. Към момента те са на обща стойност над 21 млн. лв. по около 20 дела, но цифрите продължават да растат.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar