Специализираният съд остави в ареста петимата задържани за участие в схема за телефонни измами край София и Горна Оряховица. Мотивите са, че могат да извършат друго престъпление и да попречат на разследването, съобщава БНТ. Те могат да получат наказание между 3 години и 10 години затвор

При акцията от 19 април край Горна Оряховица и София бяха арестувани трима мъже и две жени. Всички са с обвинения за участие в организирана престъпна група за телефонни измами. В Румъния са задържани още шестима души от групата, сред които и соченият за организатор, който е българин. Очаква се те да бъдат екстрадирани у нас. Тогава прокуратурата и МВР обявиха, че започват мащабна национална кампания срещу телефонните измамници и разпространиха два видеоклипа, за да предупредят за пореден път най-вече възрастните хора да не дават пари на непознати.

„Досега оценката е, че по случаите с телефонни измами се работи на парче. Най-високото ниво, до което се стигаше, беше мулета. Подходът вече е да се обхване цялата страна с оглед на това, че тези престъпления се извършват в различни градове в страната“, обяви по време на националното съвещание на МВР зам. главният прокурор Иван Гешев.

Разследването за конкретният случай е започнало през 2017 г. и е започнало от Велико Търново. Според данните досега измамите, извършени от тази група, са за над 2 млн. лева. При едната от измамите е около 800 хил. лв., има и една за 1 млн. лв. Чухте сума спомената 420 хиляди лева, валута златни накити.

Тепърва ще се установява точната стойност, но сумите са огромни, стана известно от Николай Димитров, който е прокурор от Специализираната прокуратура. По думите му жертвите са предимно възрастни хора. Част то тях продавали или прехвърляли имотите си, за да набавят парите, поискани от „ало“ измамниците. Регистриран е случай, при който възрастна жена почти две години била държана под ключ.

Преди два дни прокуратурата и МВР обявиха, че започват мащабна национална кампания срещу телефонните измамници и разпространиха два видеоклипа, за да предупредят за пореден път най-вече възрастните хора да не дават пари на непознати. „Досега оценката е, че по случаите с телефонни измами се работи на парче. Най-високото ниво, до което се стигаше, беше мулета. Подходът вече е да се обхване цялата страна с оглед на това, че тези престъпления се извършват в различни градове в страната“, обяви тогава зам. главният прокурор Иван Гешев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar