Специалният комитет на американския Сенат по разузнаването води разследване срещу Стив Банън, който е бившият главен политически стратег на американския президент Доналд Тръмп. Целта на разследването е да се определи какво той е знаел за предполагаемите контакти на бившите съветници от щаба на Тръмп Джордж Пападопулос и Картър Пейдж с руски представители по време на предизборната надпревара през 2016 г.

Комитетът изучава ролята на Банън в дейността на аналитичната компания „Кеймбридж Аналитика“, която е успяла да събере личните данни на над 50 милиона потребители на социалната мрежа Фейсбук, за да направи анализ на техните политически предпочитания.

Сенаторите са се свързали с представители на Банън, за да насрочат дата, на която той ще се яви пред комитета и ще даде показания. Това може да стане до края на ноември.

Неотдавна Банън за втори път се срещна със следователите, работещи под ръководството на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва вероятния заговор между Русия и екипа на сегашния стопанин на Белия дом по време на предизборната кампания 2016 г.

Американските служби за сигурност приписват на Русия намеса в изборния процес през 2016 г. Американският президент Доналд Тръмп и неговите близки съветници многократно са отхвърляли всички обвинения за неправомерни контакти с руски официални лица по време на предизборната кампания. Москва също многократно е определяла като безпочвени твърденията, че се е опитала да повлияе на хода на президентските избори в САЩ. /ТАСС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar