Националният съвет на БСП възложи на депутатите от „БСП за България“ да изготвят нови промени в НПК за ефективно разследване на главния прокурор. Парламентарната група получи мандат да се включи в предстоящите консултации за промяна в Конституцията, които президентът Румен Радев ще инициира. Социалистите гласуваха позиция, че няма да подкрепят предложените от правителството промени, защото те не осигуряват независимост при избора на прокурора, на който се възлага разследването на главния прокурор и неговите заместници.

Досегашните резултати в противодействието срещу престъпността и корупцията, особено засягащите високите нива на властта, не ни удовлетворяват, заяви председателят на правния съвет Янаки Стоилов. По думите му прокуратурата трябва да разполага с необходимите правни средства за разследване на престъпността и за отмяна на незоконосъобразни актове, но трябва да използва тези средства по предназначение и в съответствие със закона, без да злоупотребява с мерките на процесуална принуда. „Промените в Конституцията в частта за съдебната власт и многобройните изменения в законодателството не постигнаха целите си. Предвид принципа на разделение на властите е недопустимо едни и същи лица на национално и европейско равнище да се намесват в правораздаването у нас или да дават консултации по темата“, категоричен е Стоилов.

По време на дебатите той настоя подкрепилите Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ депутати от групата да бъдат порицани. Различно мнение остояха Антон Кутев и Кристиан Вигенин, които отбелязаха, че в решението си групата е допуснала различно грасуване и 27-те им колеги няма как да бъдат наказани. Дискусията по този казус трябва все пак да се състои, категорични бяха членовете на НС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar