Сигнал в прокуратурата за изчезнали 8000 тона павета внесоха общинските съветници от групата на „Реформаторския блок“ Иво Божков и Марта Георгиева. Двамата съобщиха за това в профилите си във Фейсбук.

Става въпрос за гранитни блокове, извадени при ремонта на улици в столицата в периода 2007 – 2017 година. Въпросът беше на дневен ред преди около година покрай ремонта на бул. „Ал. Дондуков“, при който също бяха премахнати павета. Част от булеварда беше асфалтирана, а паветата би трябвало да се съхраняват от общинското дружество „Софинвест“.

Божков не веднъж е заявявал, че информация, предоставена му от общинската администрация, показва, че не е ясно какво се е случило с 8000 тона павета. Подозренията са, че те може да са продадени, а цената им не е никак ниска. Според Божков това е „престъпна безстопанственост и ограбване на културното историческо наследство на София“.

Той призова прокуратурата да направи сериозна проверка и помоли гражданите, които имат информация или данни, да допълват сигнала.

Преди година, когато Божков повдигна въпроса покрай ремонта на бул. „Дондуков“, кметът Йорданка Фандъкова обяви, че ще назначи проверка на „Софинвест“ и ако тя покаже някакви проблеми, ще сезира прокуратурата. Не е известно до момента това да се е случило.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar