Министерството на вътрешните работи на Русия прекрати наказателното преследване срещу разследващия журналист Иван Голунов, което предизвика вълна от протести и мобилизира медии и международни организации за освобождаването му.

Вътрешният министър Владимир Колоколцев обясни, че решението е взето „в резултат на провеждането на криминална, биологична, дактилоскопска и генетична експертиза“. Участието на журналиста в престъплението, за което бе задържан и обвинен, не е доказано, допълва пресслужбата на министерството.

„Днес той ще бъде освободен от домашен арест, а обвиненията ще бъдат снети“, каза още министърът. Материалите от разследването и вътрешната проверка са изпратени на националната следствена служба на Русия, а полицаите, които са свързани със случая, временно са отстранени от работа.

С това наказанията в МВР не свършват – Колоколцев обяви, че ще предложи на президента Владимир Путин да уволни началника на МВР за Западния административен окръг ген. Андрей Пучков и началника на управлението за борба с наркотиците в Москва Юрий Девяткин.

„Правата на всеки гражданин, независимо от професионалната му принадлежност, трябва винаги да бъдат защитени“, казва в заключение министърът на вътрешните работи.

Журналистът от действащото от Латвия онлайн рускоезично издание „Медуза“ е работил за водещите делови издания в страната. Докато разследваше материали за корупция на московския пазар за ритуални услуги, той бе арестуван в столицата и обвинен в производство на наркотици, които подготвял да продаде. Но снимките с пакетчета дрога се оказаха от съвсем друг апартамент, а по иззети предмети, включени в разследването, дори нямаше негови отпечатъци.

Медицински преглед потвърди, че полицаите са употребили неправомерна сила при задържането. Съдът реши да го пусне под домашен арест. В същия ден началникът на поделението за борба с наркотиците в Западния административен окръг каза пред националната телевизия „Россия 24“, че е ръководил спецоперацията срещу Голунов, който бил разработван от службите от началото на март. Подозрението било, че често пътува до Латвия и чужбина и може би внася дрога.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar