Кирил Въжаров и Васил Александров – двама млади мъже, прободени с нож и загубили живота си. И две семейства, които години наред чакат справедливото възмездие. Случаят „Соло“ отново излезе на дневен ред, след като в Узбекистан беше задържан до момента безследно изчезналият осъден за двойното убийство – Илиян Тодоров. Как се разви случаят през годините?

Рожден ден, завършил с трагедия

18 април 2009 година. Само ден преди Великден 24-годишният Васил Александров празнува рождения си ден в столичната дискотека „Соло“, която се намира на метри от Съдебната палата. В компанията е и 21-годишният хокеист Кирил Въжаров. След дискотеката празнуващите излизат в опит да си хванат такси. Тук версиите започват да се разминават.

Според едната към тях се приближава непознат мъж с нож и без каквито и да е скандали, нанася няколко удара по телата на Кирил, Васил и още едно момче. Според друга, възниква спор между две компании, който завършва трагично за двете намушкани момчета. Според медийни публикации, най-тежко ранен е Кирил, който успява само да каже „Нещо ме убоде, май ме наръгаха“, след което издъхва. Васил умира в линейката.

Случаят „Соло“ – ще има ли справедливост за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров?

Заподозрян и задържан

От трагичната вечер има множество записи от видеокамери, които показват в различен план случилото се. Изяснено е, че нападателят тръгва от мястото с такси. Според медийни публикации казва на шофьора на таксито „Заклах трима, карай бързо!“. Два дни по-късно Илиян Тодоров сам се предава в полицията, но с променена външност, вероятно в опит да се укрие.

Илиян е син на тогавашен общински съветник от БСП в Перник.

Трагедията „Соло“ – в търсене на справедливост

Версии

Скоро след двойното убийство приятел на Илиян Тодоров в ефира на БНТ говори за версията самозащита. Тогава 23-годишният Стефан разказва, че малко преди четири сутринта си тръгва заедно с приятелката си, Илиян, момче и момиче естонци от заведението. По негови думи компанията на Кирил и Васил върви след тях.

Според него разговорът на английски, който води неговата компания, дразни другата група младежи и те заплашително тръгват към тях. Заявява още, че следват удари, а той лично е душен и губи спомен какво се случило. Спомня си обаче, че когато всичко свършва, Илиян го свестява като му казва „Да си ходим“.

Свидетел разказва какво е видял в нощта на двойното убийство пред „Соло“

Още тогава близките и приятелите на убитите Кирил и Васил определят тази версия като абсурдна, защото момчетата са намушкани в гръб. Момче от тяхната компания след трагедията разказва пред БНТ, че пред заведението няма никакви конфликти между двете групи, а неговите приятели не са подразнени от говоренето на английски и дори не му обръщат внимание.

По негови думи момче от празнуващата рожден ден група казва „Наздраве“ на другата компания, откъдето се чува отговор „Какво наздраве, бе говедо“. След това няколко момчета се скупчват около празнуващите. Според свидетеля след това нападателите се качват в таксита.

Невинен/виновен

Следва серия съдебни заседания. Сред доказателствата са именно записите от охранителните камери и окървавените дрехи на момчетата. Илиян Тодоров е оневинен. Според съдия Румяна Ченалова доказателствата срещу него са недостатъчно. Тогава тя обявява пред медиите:

„Не бива да се поставя въпросът по следния начин – има загинали млади хора, за които всички скърбим, има пострадало лице, което е преживяло съответния стрес и на всяка цена някой трябва да бъде наказан. Това не е така и не бива да бъде така. Съдът се подчинява на правилата на закона. Трябва да бъде наказан този, който е извършил нещо конкретно и за което има определени доказателства“.

Майката на Илиян Тодоров: Той се страхуваше за живота си

Така в края на 2011 година Илиян излиза от ареста и повече не се появява в съдебната зала. Следва дело в Апелативния съд, който отменя оправдателната присъда и постановява доживотен затвор. Наказанието е потвърдено и от Върховния касационен съд.

Доживотен затвор за убийството пред дискотека „Соло“

Оказва се обаче, че Тодоров е безследно изчезнал. Той започва серия от видеообръщения в интернет, включително и към тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. В едно от тях казва:

Осъденият за убийството пред „Соло“ с видеообръщение

„Физическият убиец е на свобода и е сред вас… Видях извършителя, защото беше на метри от мен и погледите ни се срещнаха“.

Интерпол също се включва в издирването на Тодоров.

„Интерпол“ издирва убиецът от „Соло“

С фалшив документ в Узбекистан

14 години след убийството, осъденият на доживотен затвор Илиян Тодоров е задържан – на 6 март 2023 година на летището в Узбекистан. Той опитва да се качи на самолет за Истанбул с фалшив документ за самоличност. На място обаче е спрян за проверка и властите установяват, че паспортът е фалшив. След направена проверка и със съдействието на българските власти е установено, че става дума за Илиян Тодоров, който е под чуждо име в документа. Според наши източници той е с променена външност.

Задържаха осъдения за двойното убийство пред дискотека „Соло“, прокуратурата иска екстрадицията му (ОБЗОР)

Бащата на убития Кирил коментира новината така:

„Възмездие е за неговите приятели, за тези млади хора, които са обезсърчени и обезкуражени за това, че всичко безнаказано се случва в тази държава. За мен днес обажданията на неговите приятели, които разбраха, просто разбрах, че в гласа им имаше съвсем друга нотка. Като че ли, как да ви кажа, тя не е радостна, но някаква надежда, че има някакво възмездие“.

Предстои да бъдат подготвени и изпратени документите за екстрадиция, съгласно сключен договор между България и Узбекистан.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar