Словакия няма да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като „Истанбулската конвенция“. Това обяви премиерът на страната, социалдемократът Роберт Фицо, съобщи Ройтерс.

Подобно на България, и в Словакия религиозни групи, църквата и малкият партньор в управляващата коалиция – националистите – се обявиха против международния документ. Словашката национална партия постави ултиматум – ли се отхвърля Конвенцията, или се разпада коалицията. Вместо БПЦЦ Римокатолическата църква обяви, че договорът може да доведе до религиозна дискриминнация в страната.

Международната агенция отбелязва и изявлението на българския премиер Бойко Борисов, който заяви, че оттегля конвенцията, докато обществото и противниците й не са готови на нов диалог за приемането й.

За разлика от Борисов, който заяви, че Конвенцията само и единствено се бори с насилието срещу жените, според Фицо има опасност тя да наруши словашката конституция и да доведе до въвеждане на еднополови бракове. Такива бяха твърденията на „Обединените патриоти“.

Управляващите все пак ще гласуват законодателни промени за по-ефективна борба с домашното насилие.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar