Жена от Сливен поиска да носи фамилията на починалия си приятел. Чрез съда тя предяви иск срещу общинската администрация с претенция промяната да бъде отразена в регистъра на населението, съобщиха от съдебната палата в областния град. Подобен казус е сред изключенията в практиката на местната администрация и магистратите. Интересен е фактът, че ищцата е потърсила съда почти две години след загубата на любимия си.

През 2015 г. сливенката се развела със съпруга си, като продължила да носи неговата фамилия. Новата романтична история започнала през същата година. Тя заживяла на семейни начала в жилището си със своя Ромео. През август 2016 г. двамата заминали на почивка в Германия, където приятелят й направил предложение за брак. Тя приела. До сватба така и не се стигнало. Прибрали се от екскурзията след месец. Но мъжът внезапно се разболял и издъхнал.

Искът й спрямо общината не издържа и на двете съдебни инстанции по делото. Окръжният съд потвърди решението на Районния и посочи, че законодателят е дал възможност да бъде извършвана промяна при наличието на важни обстоятелства. В конкретния случай такива не са посочени. Били са разпитани приятелката и братът на ищцата. И двамата свидетели заявили, че жената и любимият й живеели заедно в обич и разбирателство. Приятелката казала, че промяната във фамилното име била пожелана от сантиментални подбуди, за да останел някакъв спомен за починалия. Но нито един от свидетелите не могъл да декларира, че ищцата е била известна в обществото с името на любимия мъж.

Приятелката й дори не го била виждала, въпреки че дружката й живеела на семейни начала с него, и разбрала кой е той едва след смъртта му. Вторият свидетел, макар и неин брат, дори не е разбрал защо тя иска да промени фамилията си. В мотивите си съдът изтъква, че сантименталното отношение на жалбоподателката към починалия човек не е важно обстоятелство, което да мотивира промяната на фамилното име. И че е недопустимо да се приеме фамилното име на друго лице, което е починало, заради субективни възприятия. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar