Четворното убийство в Кейптаун миналата седмица на българи, сред които Красимир Каменов – Къро, отново повдигна в Южна Африка въпроса как издирвани за престъпления в други държави се оказват в страната и живеят спокойно години наред.

Според Вилем Елс, криминален експерт, причините са най-общо казано три: корупция, провал в налагане върховенството на закон и слаби лидери.

Той е старши координатор по обучението в Програмата за транснационални заплахи и международни престъпления към Института по въпросите на сигурността и казва за News24, че Република Южна Африка затъва в беззаконие, защото липсва политическа воля за прилагане на законите.

„Имаме много закони и законодателни решение, но изглежда, че вече нямаме капацитета да ги прилагаме. Корупцията също е причина международните престъпници да идват в Южна Африка, защото не се страхуват от екстрадиране или залавяне. Правоохранителните органи вече не са това, което трябва да бъдат. Престъпниците виждат тези вратички и идват в Южна Африка“, каза той.

Красимир Каменов бе издирван с червена бюлетина от Интерпол, но живееше в луксозното предградие Констанша. Елс обяснява, че тази бюлетина би трябвало да действа като аларма към всички органи на реда по света да издирят и арестуват търсените лица, докато се реши дали да бъдат екстрадирани. Българинът бе издирван за заплаха за убийство, изнудване и убийство.

Според южноафриканския експерт властите на страната са си затворили очите за залавянето на издирвани чужденци и Кменов е можело да продължи да си живее незабелязан. Бюлетините на Интерпол са толкова силни, колкото местните органи на реда, които трябва да я изпълнят, и в този смисъл полицията в Южна Африка не е толкова силна, колкото би трябвало да бъде, обяснява той.

Става дума за т.нар. оперативен екип, съставен от разузнаването за престъпна дейност, прокуратурата и правителствени ведомства, включително министерствата на вътрешните работи и правосъдието.

„Престъпниците се възползват от обстоятелствата и намират най-слабите места на системата. Инциденти като този демонстрират, че нашата система е слаба и такива хора могат да живеят чудесен живот в Южна Африка“, допълва Елс.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar