Върховната административна прокуратура се е самосезирала след спирането на софийското метро. Според разследващите в понеделник бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов, някогашният член на КЕВР Еленко Божков и още един мъж са натиснали бутоните за аварийно спиране на тока на станцията при Софийския университет. В резултат единият влак спира на перона, а вторият – засяда в тунела. По това време пред парламента имаше протест с искане за оставката на правителството. Тримата заподозрени бяха арестувани същия ден, а впоследствие – освободени. След това им бяха повдигнати обвинения за хулиганство.

Ден след спирането на метрото шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев обясни, че въпросните бутони са достъпни за всички, а не само за служителите. Те са поставени на перона за аварийни случаи и няколко пъти досега граждани са ги ползвали при падане върху релсите например. Според Братоев бутоните не бива да бъдат премахвани, нито достъпът до тях да се ограничава, а да се ползват само при нужда.

От съобщението на прокуратурата обаче става ясно, че държавното обвинение е на по-различно мнение. Оттам са сезирали вътрешния министър и кмета на София. Според прокуратурата има необходимост от „предприемане на спешни действия, свързани с организирането на охраната на метростанциите, за недопускане на престъпления и други закононарушения“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar