Единият от тежко ранените по време на протестите пред Министерския съвет младежи – 21-годишният студент по право в Хага Евгени Марчев, е напуснал „Пирогов“ по свое желание и въпреки настояването на лекарите да остане в болницата, съобщиха от лечебното заведение.

Според родителите му той е направил това от стрес, след като униформените, които пазели в съседна стая друг пострадал при сблъсъците, му казали да не мърда никъде, защото при него ще дойде цивилен полицай. Евгени се уплашил, че ще бъде отново задържан и бит и поискал да се прибере. Майката на момчето, която e хирург по професия, коментира, че синът й е силно травмиран и че е бил подложен на полицейски тормоз и в болницата.

Днес СДВР започна проверка на насилието по време на протестите. До 1 месец трябва да стане ясно имало ли е превишаване на права от униформени и ако това е така, те ще понесат наказателна отговорност, обеща шефът на СДВР Георги Хаджиев. Най-драстичното видео, направено пред Министерски съвет, показва, как петима служители на Специализираните полицейски сили (СПС) влачат младеж зад колоните на сградата, налагат го с палки и го ритат, след като пада. По неофициална информация, това е именно Евгени Мирчев.
В момента се проверяват записите от камерите в района, както за полицейско насилие, така и за агресивни протестиращи и провокатори.

Друг пострадал от протестиращите – 29-годишният Димитър Педев, който е арестуван на Орлов мост, е с повдигнато обвинение за хулиганство, заради грубо и непристойно поведение към полицаите. Той твърди, че след побоя не помни нищо, дори, че е бил на протестите. „Видях го за много кратко време. Окован е в белезници на леглото. Пазят го двама полицаи като най-големия престъпник“, каза потресена майка му Юлия.

Днес Софийският районен съд му наложи парична гаранция от 1000 лева. Така белезниците му ще бъдат свалени.

Зам.-шефът на СДВР:

Ранени са и униформени

На всеки митинг първият кордон, който е най-близо до протестиращите, е с жълти жилетки с надпис „Антиконфликт“. В него са 30-40% са жени, които нямат оръжие и палки. Това стана ясно от думите на заместник шефа на СДВР Антон Златанов. Той обясни, че ежедневно се инструктират всички униформени относно ползването на помощни средства и физическа сила и посочи, че има и пострадали полицаи, които са със счупени ръце, крака и рани по главата.

На петия ден

Протестът иска национална стачка

Брюксел: Очите ни не са широко затворени

На петия ден от антиправителствените протести част от участниците се обявиха за национална стачка. Заради кадрите с насилие над участници в протестите от предните дни, днес се събраха и много хора пред МВР с искане за оставката на вътрешния министър Младен Маринов.

Темата с протестите в България стигна и до Брюксел. „Няма да коментираме събитията в България“, заяви на пресконференция говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с обстановката у нас от последните дни, цитиран от БТА.

„Колкото до отношението на ЕС и на ЕК по въпроса с върховенството на закона в България и други страни, прилагаме механизма за сътрудничество и проверка. Той е в действие и е нашето средство да следим положението с върховенството на закона, включително в България. Нищо не се е променило по този въпрос. Очите ни със сигурност не са „широко затворени“, посочи още говорителят на ЕК.

От БСП пък обявиха решение на Изпълнителното бюро на партията, според което традиционният събор на Бузлуджа ще се проведе вместо на поляната под Чинията – пред Министерския съвет. Част от социалистите обаче укориха председателя Корнелия Нинова за идеята, защото така червените ще политизират протеста срещу кабинета „Борисов 3“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar